Dat meldt minister Jetten aan de Tweede Kamer. De minister van Klimaat en Energie meldt dit naar aanleiding van het stroomnet dat steeds voller raakt. ‘De salderingsregeling heeft afgelopen jaren succesvol bijgedragen aan de toename van duurzame opwek. De regeling draagt echter niet bij aan het efficiënt gebruiken van het net, omdat gebruik van elektriciteit op moment van productie niet wordt gestimuleerd.’
Wetsvoorstel controversieel
Onder het vorige kabinet werd besloten om de salderingsregeling in haar huidige vorm te handhaven tot 1 januari 2023. Vanaf dat kalenderjaar zou het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd worden naar 0 en zonnepaneeleigenaren zouden ieder jaar 9 procent minder mogen salderen. Hierdoor zouden ze voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ krijgen van hun energieleverancier.
Het bijbehorende wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling werd door de Tweede Kamer echter vlak voor de verkiezingen controversieel verklaard. ‘Als gevolg van de opgelopen vertraging in de behandeling door de controversieel verklaring, is de in het wetsvoorstel opgenomen ingangsdatum van de afbouw van de salderingsregeling van 1 januari 2023 niet meer haalbaar’, stelt Jetten. ‘Daarnaast beraadt het kabinet zich nog op eventuele aanpassingen op dit wetsvoorstel.’
Minister Jetten stelt de Tweede Kamer zo snel mogelijk in het tweede kwartaal te willen informeren over de afbouw van de salderingsregeling en verzoekt de Tweede Kamer om het wetsvoorstel tot die tijd aan te houden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.