Die wensen noemt Netbeheer Nederland in een position paper als bijdrage aan het rondetafelgesprek Elektriciteitsnet dat deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer. In het stuk staat de koepelorganisatie van netbeheerders stil bij mogelijke oplossingen voor het volle stroomnet.
Congestieproblematiek mogelijk vergroot
Netbeheer Nederland benadrukt daarbij nog maar eens dat de 3 grote regionale netbeheerders – Enexis, Liander en Stedin – een eigen vermogensbehoefte hebben van ten minste 4-5 miljard euro tot 2030 en nog een substantiële vermogensbehoefte voor daarna.
De timing en grootte van de bedragen verschillen per netbeheerder, waarbij Stedin in april 2022 zicht moet hebben op verdere versterking van het eigen vermogen. Daarom dringen de netbeheerders aan op een urgente uitwerking hoe de kapitaalversterking van de regionale netbeheerders door het Rijk gerealiseerd kan worden in 2022, om vertraging van de ambities te voorkomen. ‘Indien het eigen vermogen niet versterkt wordt, zal uiteindelijk de congestieproblematiek mogelijk vergroot worden en nemen financieringslasten toe’, stelt Netbeheer Nederland. ‘Aanvullend is het voor TenneT belangrijk dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de kapitaalbehoefte van TenneT voor de Duitse netinvesteringen waarmee het geïntegreerde bedrijf en de daarmee verbonden grensoverschrijdende synergiën worden geborgd.’
Blij met actieteam
De netbeheerders stellen de netten niet op een adequaat tempo aan te kunnen leggen vanwege onder andere een tekort aan technici, langlopende ruimtelijke procedures, beperkte ruimte in de ondergrond en beperkte financieringsmogelijkheden. De netbeheerders zijn echter blij met de nieuwe coalitie Actieteam Netcapaciteit – bestaande uit de netbeheerders, overheden en bedrijven – die een gezamenlijke aanpak ‘samen sneller het net op’ heeft gevonden. ‘Wij roepen de Tweede Kamer samen met de minister voor Klimaat en Energie op om samen deze aanpak ter hand te nemen.’
Daarnaast stellen de netbeheerders aanvullend nog enkele concrete suggesties voor om te kijken naar regulering en prikkels die leiden tot efficiënt gebruik van het energiesysteem en op die manier bijdragen aan het oplossen van transportschaarste. Hierbij herhaalt Netbeheer Nederland zijn eerdere pleiten. Zo stelde de koepelorganisatie afgelopen september op Prinsjesdag voor om meer prikkels in te voeren om het elektriciteitsnet efficiënter te benutten. In november werden daartoe 10 onconventionele maatregelen voorgesteld.
Regulering en prikkels
‘Het aanbod van duurzame opwek zal sterk groeien en voor een groot deel weersafhankelijk zijn’, aldus Netbeheer Nederland. ‘Aanbod van energie zal er zijn op momenten dat er geen vraag is, en andersom. De spelregels van het energiesysteem moeten aansluiten bij deze ontwikkeling en de juiste prikkels geven aan alle betrokken partijen. Om de betaalbaarheid te borgen en onbalans en congestie te verminderen, helpen financiële prikkels dit systeem-efficiënte gedrag te stimuleren, bijvoorbeeld om de vraag aan te passen aan het aanbod van elektriciteit, door energie op te slaan voor een later moment of om pieken “af te schaven”.’
Concreet pleiten de netbeheerders voor het maken van de volgende slimme keuzes om het net efficiënter en intensiever te benutten en meer rekening te houden met het systeem als geheel:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.