De 10 beleidsmaatregelen moeten allereerst leiden tot een versterking van de eigen vermogenspositie van netbeheerders om investeringen in de energietransitie te kunnen blijven financieren. ‘Het is nodig dat het kabinet uiterlijk in 2022, aanvullend op reeds lopende initiatieven, uitwerkt hoe kapitaalversterking van de regionale netbeheerders door het Rijk gerealiseerd kan worden om vertraging van de ambities te voorkomen’, aldus Netbeheer Nederland.
Vaktechnici
Ten tweede moeten de maatregelen leiden tot het beschikbaar komen van voldoende vaktechnici die nodig zijn om de infrastructuur aan te leggen. Het regeerakkoord moet volgens de netbeheerders onderwijsinstellingen die opleiden voor beroepen waar tekorten op de arbeidsmarkt zijn – en de studenten ook – voorzien van extra financiering.
Programmeren en prioriteren
Ten derde zijn slimme keuzen nodig om de vraag naar infrastructuur te verminderen door het bestaande stroomnet efficiënter te gebruiken. Maatregelen hiervoor zijn onder andere door systeemkosten mee te nemen in de SDE++. Ook het financieel stimuleren van opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit en omzetting van duurzaam opgewekte elektriciteit naar waterstof kan hier volgens de netbeheerders aan bijdragen.
Tot slot vraagt Netbeheer Nederland het nieuwe kabinet om te programmeren en te prioriteren om zo regie te houden op de infrastructuur. Dit onder andere door in het regeerakkoord een afwegingskader op te stellen om te bepalen wat eerst en wat later wordt aangesloten op het stroomnet met oog op netcapaciteit, maatschappelijke kosten, realisatietijd en ruimtelijke impact. Daarnaast moeten doorlooptijden voor ruimtelijke en vergunningsprocessen naar maximaal 2 jaar.
De 10 onconventionele maatregelenOm toch de netten uit te kunnen breiden en klaar te maken voor de toekomst, moeten onconventionele maatregelen worden genomen. In de eerste plaats door sneller meer infrastructuur te realiseren (A), vervolgens slimme keuzen te maken om de vraag naar infrastructuur te verminderen door het bestaande net efficiënter te gebruiken (B) en tot slot door verstandig te prioriteren (C). 1. Stel een ‘fast lane’ in voor versnelde afhandeling van procedures (A) 2. Neem in het regeerakkoord een kapitaalversterking voor regionale netbeheerders via het Rijk op (A) 3. Meer financiering technische opleidingen en afstudeerpremie leerlingen (A) 4. Introduceer prikkels die gebruikers het net efficiënter laten benutten (B) 5. Neem systeemkosten mee in de SDE++ (B) 6. Neem in het regeerakkoord een stimulans voor opslag op (B) 7. Voer schotten in de SDE++ in voor warmte en duurzaam gas (B) 8. Pas de SDE-subsidies aan zodat deze landen binnen RES-zoekgebieden (C) 9. Neem in het regeerakkoord een afwegingskader op om te prioriteren (C) 10. Maak middelen vrij voor concrete energietransitieplannen (C) |