logo
wvhj2023
© Tongwei
© Tongwei
31 januari 2022

Chinees Tongwei nog altijd grootste fabrikant ter wereld van zonnecellen

Tongwei uit China is nog altijd de grootste fabrikant van zonnecellen ter wereld. De volledige top 5 bestaat nog uit dezelfde fabrikanten, enkel de nummer 4 en 5 hebben spreekwoordelijk stuivertje gewisseld.

Dat meldt het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink. Want waar in de eerste 6 maanden van 2021 Lu’an Solar nog de nummer 4 was in de ranglijst, is dat over het hele kalenderjaar gemeten alsnog Solar Space geworden. En dat was ook in 2020 het geval.

Top 5
Onderstaande tabel bevat de volledige top 5.

Positie

Zonnecelfabrikant

1.

Tongwei

2.

Aiko

3.

Runergy

4.

Lu’an Solar

5.

Solar Space

‘Gevangen’
‘Doordat zonnecelfabrikanten gevangen zaten tussen de wafer- en zonnepaneelfabrikanten slaagden ze er met een overschot aan productiecapaciteit voor perc-zonnecellen slechts in om kleine winsten te boeken te midden van prijsstijgingen aan het einde van de waardeketen’, aldus PV InfoLink. ‘Met nieuwe interne zonnecelproductielijnen die in gebruik zijn genomen in de tweede helft van 2021 zijn verticaal geïntegreerde bedrijven steeds meer zelfvoorzienend geworden, waardoor het marktaandeel van professionele zonnecelfabrikanten is aangetast. Hun groei begint aan kracht in te boeten. Onze analyse laat zien dat de verzendingen van de 5 grootste zonnecelfabrikanten in 2020 met 81 procent zijn gestegen, maar in 2021 krompen met 36 procent.’

Marktaandeel grote wafers groeit
Op basis van gegevens van de grootste 3 zonnecelfabrikanten concluderen de onderzoekers van PV InfoLink dat het marktaandeel van zonnecellen gebaseerd op wafers van 158,75 bij 158,75 millimeter (G1) is geslonken tot 10 procent. Zonnecellen gebaseerd op wafers van 166 bij 166 millimeter (M6) bleef stabiel op 32 procent, hoewel de bezettingsgraad en de productie-output in het derde kwartaal daalden. Dit omdat fabrikanten kozen voor grotere formaten. Zonnecellen gemaakt van grotere wafers, zoals M10 (182 bij 182 millimeter) en G12 (210 bij 210 millimeter) zagen het marktaandeel oplopen tot meer dan 53 procent; te weten van 38 procent in de eerste helft van 2021 naar 67 procent in de tweede helft van het jaar. Dat is een stijging van 29 procent.

Bezettingsgraad verlaagd
In het licht van sombere winsten hebben zonnecelfabrikanten volgens PV InfoLink niet alleen de bezettingsgraad verlaagd, maar ook capaciteitsuitbreidingsprojecten uitgesteld. ‘Productiecapaciteit die oud is of bestemd is voor zonnecellen gebaseerd op G1-wafers of kleinere formaten, is geleidelijk uitgefaseerd. In 2022 zullen zonnecelfabrikanten hun productielijnen in de eerste helft van het jaar upgraden. Gezien de beperkte aanpasbaarheid van de apparatuur, zal het aanpassen van productielijnen die in of vóór 2019 zijn gebouwd, te veel investeringen kosten en de opbrengst verlagen. Daarom upgraden celfabrikanten meestal de “jongere” zonnecelproductielijnen van M6-wafers om voor M10-wafers te fungeren. De zonnecelfabrikanten verwachten de upgrades in de eerste helft van 2022 te voltooien.’

Met in-house zonnecelproductiecapaciteit hebben verticaal geïntegreerde bedrijven volgens het marktonderzoeksbureau de winstgroei van de zonnecelfabrikanten laten dalen, waardoor het voor zelfstandige zonnecelfabrikanten steeds moeilijker wordt om te overleven. ‘Tegen deze achtergrond, en uit angst voor een bezettingsgraad van slechts 60 à 70 procent in zowel het hoog- als het laagseizoen, richten sommige professionele zonnecelfabrikanten zich op het ontwikkelen van hoogwaardige producten voor differentiatie. Terwijl andere verder opschuiven in de waardeketen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten