Solar Magazine - ‘Tientjeswerk’, maar kosten transport zonnepanelen uit China stijgen voor zesde week op rij
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Tientjeswerk’, maar kosten transport zonnepanelen uit China stijgen voor zesde week op rij
© Tomasz Wozniak | Dreamstime.com

‘Tientjeswerk’, maar kosten transport zonnepanelen uit China stijgen voor zesde week op rij

Ook in het nieuwe jaar zijn de kosten voor het transport van zonnepanelen uit China stabiel. Weliswaar is de prijs voor de zesde week op rij gestegen, maar dat is slechts ‘tientjeswerk’.

Waar de prijs voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam vorig jaar in de maanden oktober en november fors daalde, werd in de laatste 2 weken van november de stijgende lijn weer ingezet. Sindsdien zijn de transportkosten achtereenvolgens 75, 25, 64, 45, 78 en 49 Amerikaanse dollar duurder geworden. In totaal gaat het om een prijsstijging van bijna 2 procent van 13.400 Amerikaanse dollar half november naar 13.658 Amerikaanse dollar in de eerste week van januari.

Grootste stijging
De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is na wekenlange dalingen ook weer gestegen; te weten van 9.304,05 naar 9.408,81 Amerikaanse dollar. Dat is 1,1 procent hoger dan daags voor kerst.

De grootste stijging was zichtbaar op de route Shanghai-New York. Daar stegen de transportkosten met 3 procent van 13.094 naar 13.518 Amerikaanse dollar.

Prijsontwikkeling 
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!