Solar Magazine - Na weken van prijsdalingen stijgen transportkosten containers wereldwijd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Na weken van prijsdalingen stijgen transportkosten containers wereldwijd
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Na weken van prijsdalingen stijgen transportkosten containers wereldwijd

Op de route Shanghai-Rotterdam stegen de prijzen alweer enkele weken en inmiddels zijn op 7 van de 8 belangrijkste wereldwijde handelsroutes van de World Container Index (WCI) de transportkosten weer aan het stijgen

In november leken de prijzen zich al te stabiliseren nadat in oktober de transportkosten voor het eerst in een half jaar tijd daalden. Die werd ingezet nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers. De voor zonnepanelen belangrijke handelsroute Shanghai-Rotterdam kende de voorbije 2 weken al een prijsstijging en die heeft zich, hoe klein ook, voor de derde week op rij voortgezet.

64 Amerikaanse dollar
De kosten voor het transport van een container met zonnepanelen van Shanghai naar Rotterdam is namelijk met 64 Amerikaanse dollar gestegen tot een niveau van 13.564 Amerikaanse dollar. Dat is 196 procent hoger dan een jaar geleden.

De WCI – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is na wekenlange dalingen ook weer gestegen; te weten van 9.050,77 naar 9.262,02 Amerikaanse dollar. Dat is 2,3 procent hoger dan een week eerder en 170 procent hoger dan een jaar geleden.

1 daling
De enige daling was afgelopen week zichtbaar op de route Rotterdam-Shanghai. Daar was sprake van een daling van 2 procent; te weten van 1.578 naar 1.544 Amerikaanse dollar.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 11.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!