Solar Magazine - Kosten voor transport zonnepanelen blijven rond feestdagen stabiel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kosten voor transport zonnepanelen blijven rond feestdagen stabiel
© Tomasz Wozniak | Dreamstime.com

Kosten voor transport zonnepanelen blijven rond feestdagen stabiel

De kosten voor het transport van containers zijn rond de feestdagen wereldwijd gestabiliseerd. Eind december kostte het transport voor een container van China naar Rotterdam 13.642 Amerikaanse dollar.

Eind november stonden de kosten op een niveau van 13.475 Amerikaanse dollar en die zijn in december met slechts 1,2 procent gestegen. Per week ging het om een stijging van respectievelijk 25, 64, 45 en 33 Amerikaanse dollar. Daarmee lijkt er volgens maritiem marktonderzoeksbureau Drewry voorlopig sprake van een stabilisatie.

Geen prijsverhogingen
Afgelopen september kondigen containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aan tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers. 

De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is in de laatste 2 weken van december ook gestabiliseerd. Deze klom de laatste 2 weken slechts licht van 9.262,02 naar 9.292,39 en 9.304,05 Amerikaanse dollar. Dat is nog wel altijd 119 procent hoger dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 11.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
TKI Urban Energy zoekt:

Innovatieanalist hernieuwbare elektriciteit

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511 MH, 550
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!