Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Almere geeft Vattenfall vergunning voor combinatie zonnepark en akkerbouw met strokenteelt

Almere geeft Vattenfall vergunning voor combinatie zonnepark en akkerbouw met strokenteelt

De gemeente Almere heeft Vattenfall een vergunning gegeven voor de bouw van een zonnepark waar de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt kan worden getest. Dit als onderdeel van het project Symbizon.

Het innovatieproject Symbizon ging afgelopen kalenderjaar van start en moet laten zien dat een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt het land in stand houdt voor voedselproductie, de ecologische eigenschappen verbetert en tegelijkertijd een positieve businesscase oplevert voor Vattenfall en de agrariër.

Minder zonnepanelen
In het zonnepark worden rijen met panelen afgewisseld met stroken waar diverse gewassen worden geteeld voor de biologische landbouw. Daardoor worden per hectare veel minder zonnepanelen aangelegd dan gebruikelijk is.

Om te zorgen voor voldoende lichtopbrengst wordt daarom gebruikgemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Daarmee wordt het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. De verwachting is dat het park een vermogen krijgt van 0,7 megawattpiek.

Zonvolg-algoritme
Tijdens de 4-jarige pilot wordt door TNO een zonvolg-algoritme ontwikkeld dat gewasopbrengst, energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid bijhoudt en waar mogelijk optimaliseert in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool. Ook het effect van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, ziekten en gebruiksgemak voor de boer wordt gemonitord door Aeres Hogeschool, ERF en Hemus. Deze laatste partijen hebben al ruime ervaring opgedaan in strokenteeltlandbouw.

Het zonnepark komt in Almere, in de oksel van de snelwegen A6 en A27. Het terrein wordt ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. Het toekennen van de vergunning is een belangrijke mijlpaal voor het project. Nu duidelijk is dat het zonnepark er mag komen, is het aan Vattenfall om te besluiten of het zonnepark daadwerkelijk zal worden gebouwd. Dat besluit wordt eind van het jaar verwacht en als dat positief uitvalt wordt in de winter begonnen met de bouw.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Autarco zoekt:

Back-end developer

32-40 uur - Eindhoven (Strijp-S)
Zonmaat zoekt:

Projectmanager Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!