logo
wvhj2023
© Louis Bolk Instituut
© Louis Bolk Instituut
15 november 2021

Louis Bolk Instituut: ‘Zonnepanelen met strokenteelt haalbaar, maar opbrengst varieert sterk per locatie’

De combinatie van mobiele zonnepanelen met een akkerrand oftewel bloemenstrook is haalbaar, maar de opbrengst verschilt sterk per locatie. In sommige gevallen levert het de door de boer gewenste insecten op.

Dat blijkt uit demonstratie van het Louis Bolk Instituut en GroenLeven. Zij hebben samen een innovatief systeem geprobeerd te bedenken waarbij het voor de boer aantrekkelijker wordt om een gedeelte van het perceel niet in productie te hebben. In de demonstratie is in beeld gebracht wat de effecten zijn van de combinatie biodiversiteitsstrook en mobiele zonnepanelen op het naastgelegen gewas en de lokale biodiversiteit.

Bolderdijk Boerderij
Samen met Bolderdijk Boerderij geven het Louis Bolk Instituut en GroenLeven antwoord op de vraag of boeren biodiversiteit kunnen stimuleren en tegelijkertijd kunnen verdienen aan de opgewekte energie door zonnepanelen. Voor de demonstratie is een akkerrandenmengsel ingezaaid in een perceel met strokenteelt in de Veenkoloniën. Door het plaatsen van zonnepanelen op een bloemenstrook wordt er een andere omgeving gecreëerd voor planten en insecten. In de proef is gekeken naar de effecten van zonnepanelen op de biodiversiteit en naar de haalbaarheid van een dergelijke opstelling.

In de bloemenstrook stonden 3 clusters met zonnepanelen. Op verschillende locaties in de bloemenstrook – onder en tussen de zonnepanelen – en in de gewassen – gerst en cichorei – is de vegetatie gemonitord en zijn de insecten- en wormenaantallen geteld. Ook is er gekeken naar de rentabiliteit van de energieopwekking en kosten en opbrengsten van de aanleg van mobiele zonnepanelen op een bloemenstrook.

Meer insecten
Er werden significant meer insecten aangetroffen in de open stukken tussen de zonnepanelen dan onder de zonnepanelen. In het gewas werden minder insecten gevangen dan in de bloemenstrook. Er bleek geen effect te zijn op het aantal gevangen insecten in het gewas als deze dichter bij de bloemenstrook lag.

De conclusie? De haalbaarheid van mobiele zonnepanelen in een perceel met gewassen, hangt af van de situatie en moet per locatie bekeken worden.

GroenLeven heeft tot slot geconcludeerd dat de zonnepanelenstrook alleen rendabel kan zijn, mits deze vlak bij het huisperceel met verbruik ligt. Hoe groter de afstand, des te hoger de kosten voor het aansluiten. Bovendien is een goedkoper en constructief beter alternatief voor de units met zonnepanelen nodig die in dit project gebruikt zijn. De factsheet van de proef is hier te raadplegen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten