Solar Magazine - President Biden ondertekent wet die import zonnepanelen met silicium uit Xinjiang verbiedt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
President Biden ondertekent wet die import zonnepanelen met silicium uit Xinjiang verbiedt
© Palinchak | Dreamstime.com

President Biden ondertekent wet die import zonnepanelen met silicium uit Xinjiang verbiedt

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Uyghur Forced Labor Prevention Act ondertekend. Daarmee wordt de import van zonnepanelen die polysicilium afkomstig uit de Chinese regio Xinjiang bevatten, verboden.

Over het wetsvoorstel werd sinds afgelopen zomer onderhandeld door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – die samen het Amerikaanse Congres vormen en daarmee de wetgevende macht van de Amerikaanse federale overheid – omdat zij verschillende voorstellen hadden aangenomen.

Geen algeheel importverbod
Nadat het herziene wetsvoorstel half december unaniem werd goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en in de Senaat, restte alleen nog de ondertekening door president Biden om de wet definitief in werking te laten treden. In de wet ondertekend door Biden is weliswaar geen sprake van een algeheel importverbod, maar staat wel dat Amerikaanse bedrijven die producten willen importeren uit Xinjiang moeten bewijzen dat die goederen niet voortkomen uit dwangarbeid.

In de definitieve wet is namelijk de passage over ‘weerlegbaar vermoeden’ overeind gebleven, die passage wordt per 21 juni 2022 van kracht. Door deze omgekeerde bewijslast mogen importeurs van bijvoorbeeld zonnepanelen deze enkel importeren als ze aan kunnen tonen dat ze zonder dwangarbeid gemaakt zijn. Daarmee wordt een omgekeerde bewijslast ingevoerd.

Polysilicium hoge prioriteit
In de wet wordt een aantal sectoren genoemd waarvoor de handhaving van het importverbod een hoge prioriteit is. Het gaat om de sectoren katoen, tomaten en polysilicium dat gebruikt wordt voor de productie van zonnepanelen.

Voor deze sectoren wordt een handhavingsplan opgesteld en voor importeurs worden richtlijnen opgesteld aan de hand waarvan zij moeten aantonen dat bij de productie geen sprake van dwangarbeid is geweest.

Reactie branchevereniging
‘Sinds oktober 2020 jaar roepen we zonne-energiebedrijven op om hun toeleveringsketens uit Xinjiang te verplaatsen’, stelt Abigail Ross Hopper, president en chief executive officer van de branchevereniging Solar Energy Industries Association (SEIA), in een toelichting. ‘De risico's van dwangarbeid in de regio zijn gewoon te groot. Bedrijven hebben ons verteld dat ze toeleveringsketens uit Xinjiang hebben verplaatst, en vele hebben onafhankelijke externe audits. Deze audits worden uitgevoerd om te verifiëren dat hun supply chain-partners geen dwangarbeid gebruiken en dat materialen in zonne-energieproducten niet uit Xinjiang komen.’

De Uyghur Forced Labor Prevention Act in het kort

De Uyghur Forced Labor Prevention Act, een initiatief van de republikeinse senator Marco Rubio met democraat Jeff Merkley, wijzigt het Amerikaanse beleid ten aanzien van de Oeigoerse regio Xinjiang. Dit met als doel te zorgen dat Amerikaanse bedrijven geen dwangarbeid faciliteren.

De wet leidt onder meer tot het verbieden van de invoer van een groot aantal goederen uit Xinjiang en het opleggen van sancties aan degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in de regio. Dit betekent dat goederen die zijn vervaardigd of geproduceerd in Xinjiang niet geïmporteerd mogen worden in de Verenigde Staten, tenzij de douane en Customs and Border Protection (CBP) vaststelt dat de goederen niet zijn vervaardigd middels dwangarbeid.

De Amerikaanse president zal daarbij in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid periodiek aan het Amerikaanse Congres een lijst rapporteren van enerzijds buitenlandse bedrijven en individuen die bewust de dwangarbeid van Oeigoeren, Kazachen, Kirgiziërs en andere moslimminderheidsgroepen in Xinjiang faciliteren; en anderzijds van pogingen om de Amerikaanse wetten met betrekking tot de invoer van goederen voor dwangarbeid uit Xinjiang te overtreden. Daarbij zullen sancties opgelegd worden aan de personen en bedrijven die op de lijst staan.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!