Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaans verbod op zonnepanelen en alle producten uit Xinjiang stap dichterbij: Senaat stemt in met wetsvoorstel
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com

Amerikaans verbod op zonnepanelen en alle producten uit Xinjiang stap dichterbij: Senaat stemt in met wetsvoorstel

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de Uyghur Forced Labor Prevention Act. Met de aanname van het wetsvoorstel is een totaalverbod op alle producten uit de Chinese regio Xinjiang een stap dichterbij.

Als de wet definitief ingevoerd wordt, mogen importeurs enkel als zij kunnen bewijzen dat goederen uit Xinjiang zonder dwangarbeid gemaakt worden in Amerika importeren. Daarmee wordt een omgekeerde bewijslast ingevoerd.

Huis van Afgevaardigen aan zet
Als de Uyghur Forced Labor Prevention Act uiteindelijk door de Amerikaanse president Biden wordt ondertekend, is er namelijk sprake van een zogenaamd ‘weerlegbaar vermoeden’. Alvorens het echter zo ver is, zal het Huis van Afgevaardigden zich nog moeten uitspreken over het wetsvoorstel. Als dat instemt met de wet is het uiteindelijk aan president Biden om het wetsvoorstel te ondertekenen. Pas als dat gebeurd is, wordt de Uyghur Forced Labor Prevention Act definitief van kracht.

De republikeinse senator Marco Rubio, die de wetgeving samen met democraat Jeff Merkley introduceerde, roept het Huis van Afgevaardigden op om snel te handelen. ‘We zullen geen oog dichtknijpen voor de voortdurende misdaden van de Chinese Communistische Partij tegen de menselijkheid, en we zullen bedrijven geen vrijbrief geven om te profiteren van die gruwelijke misbruiken. Zodra dit wetsvoorstel door het Huis van Afgevaardigden wordt aangenomen en door de president is ondertekend, zullen de Verenigde Staten meer instrumenten hebben om te voorkomen dat producten die met dwangarbeid zijn gemaakt de toeleveringsketens van ons land binnendringen.’ Merkely voegt toe: ‘Geen enkel Amerikaans bedrijf zou van deze misbruiken mogen profiteren. Amerikaanse consumenten zouden niet onbedoeld producten van slavenarbeid mogen kopen.’

Silicium
De Uyghur Forced Labor Prevention Act gaat een stuk verder dan de maatregelen die tot op heden door Amerika zijn ondernomen, zoals het eind juni aangekondigde verbod op de import van zonne-energieproducten die industrieel silicium bevatten van het Chinese Hoshine Silicon Industry.

Dat importverbod heeft volgens het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink wereldwijd impact op de vraag en het aanbod van zonnepanelen dat 3 verschillende scenario’s opstelde. ‘De hele industrie houdt rekening met het aannemen van de Uyghur Forced Labor Prevention Act en de vraag of dit zal leiden tot een alomvattend verbod op alle producten uit Xinjiang’, aldus chief analyst Corrine Lin. ‘Het lijdt geen twijfel dat fabrikanten die producten naar de Verenigde Staten, Europa of zelfs Canada exporteren, toeleveringsketens moeten opzetten die volledig onafhankelijk zijn van Xinjiang.’

De Uyghur Forced Labor Prevention Act in het kort

De Uyghur Forced Labor Prevention Act is een wetsvoorstel in het Amerikaanse Congres – bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden – dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van de Oeigoerse regio Xinjiang wijzigt. Dit met als doel te zorgen dat Amerikaanse bedrijven geen dwangarbeid faciliteren.

Het wetsvoorstel leidt onder meer tot het verbieden van de invoer van goederen uit Xinjiang en het opleggen van sancties aan degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in de regio. Dit betekent dat goederen die zijn vervaardigd of geproduceerd in Xinjiang niet geïmporteerd mogen worden in de Verenigde Staten, tenzij de douane en Customs and Border Protection (CBP) vaststelt dat de goederen niet zijn vervaardigd middels dwangarbeid.

De Amerikaanse president zal daarbij in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid periodiek aan het Amerikaanse Congres een lijst rapporteren van enerzijds buitenlandse bedrijven en individuen die bewust de dwangarbeid van Oeigoeren, Kazachen, Kirgiziërs en andere moslimminderheidsgroepen in Xinjiang faciliteren; en anderzijds van pogingen om de Amerikaanse wetten met betrekking tot de invoer van goederen voor dwangarbeid uit Xinjiang te overtreden. Daarbij zullen sancties opgelegd worden aan de personen en bedrijven die op de lijst staan.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Technique Solair zoekt:

Projectleider zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!