Solar Magazine - Amerika start met blokkeren import silicium voor zonnepanelen uit Chinese regio Xinjiang
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerika start met blokkeren import silicium voor zonnepanelen uit Chinese regio Xinjiang
© Sergey Novikov | Dreamstime.com

Amerika start met blokkeren import silicium voor zonnepanelen uit Chinese regio Xinjiang

De Verenigde Staten blokkeert vanwege schendingen van mensenrechten in de Chinese regio Xinjiang per direct de import van zonne-energieproducten die silicium bevatten van het Chinese Hoshine Silicon Industry.

De blokkering is tot op heden een van de belangrijkste daden van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden om de vermeende mensenrechtenschendingen tegen de etnische moslimminderheid van de Oeigoeren in China te voorkomen.

Grootste producent ter wereld
De actie van het Amerikaanse ministerie van Handel is gericht tegen de Chinese fabrikant Hoshine Silicon Industry. Met een productievolume van 800 miljoen kilogram is Hoshine Silicon Industry volgens Bernreuter Research ’s werelds grootste fabrikant van magnesiumsilicide - ook wel metaalsilicium of industrieel silicium genoemd - een grondstof voor de productie van polysilicium. Polysilicium wordt gebruikt voor de productie van wafers, waar weer zonnecellen voor zonnepanelen van gemaakt worden.

Hoshine Silicon Industry heeft 2 fabrieken in Xinjiang – in Shihezi en in Shanshan – en zou zijn grondstoffen leveren aan alle grote polysiliciumfabrikanten ter wereld. Wat de gevolgen van de blokkering voor de Amerikaanse zonne-energiesector zijn, is nog niet volledig te overzien. Volgens persbureau Reuters heeft Hoshine Silicon Industry geen grote contracten met in Amerika gevestigde waferfabrikanten en daarom zouden de gevolgen beperkt zijn. Ook persbureau Bloomberg stelt dat de maatregel geen invloed heeft op de meerderheid van de import van zonnepanelen in Amerika. Het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink is daar echter niet zo zeker van: 'Hoshine Silicium vertegenwoordigt ongeveer 50 procent van de industriële siliciumproductie in Xinjiang. In 2020 droeg de fabrikant bij aan ongeveer 16,7 procent van de wereldwijde siliciumproductie', aldus PV InfoLink. 'Al met al, als naar Amerika geëxporteerde zonnecellen en zonnepanelen moeten worden herleid tot het gebruik van producten van Hoshine Silicon, zal de impact zeer groot zijn. Niet alleen de in de Verenigde Staten gevestigde polysilicium- en pv-fabrikanten worden dan getroffen, maar ook de uitrol van zonne-energie in het algemeen aangezien het moeilijk zal worden om voldoende zonnepanelen te importeren.'

Handelswet uit 1930
De import van goederen van Hoshine of goederen die producten van Hoshine bevatten, wordt in alle Amerikaanse havens geblokkeerd en alleen vrijgegeven als men kan bewijzen dat de goederen niet middels dwangarbeid zijn gemaakt. Een handelswet uit 1930 verbiedt de invoer van goederen die zijn gewonnen, geproduceerd of vervaardigd door dwangarbeid en stelt de federale overheid in staat om de producten in beslag te nemen of de toegang tot de Verenigde Staten te blokkeren. De Customs and Border Protection (CBP) hanteert per direct een zogenaamde 'withhold release order'; oftewel een bevel tot inhouding.

'Als gevolg hiervan is het personeel van alle Amerikaanse havens van binnenkomst geïnstrueerd om onmiddellijk te beginnen met het vasthouden van zendingen die producten op basis van silicium bevatten die zijn gemaakt door Hoshine en haar dochterondernemingen, evenals op materialen en goederen (zoals polysilicium) die zijn afgeleid van of geproduceerd met behulp van die producten op basis van silicium', aldus het Witte Huis in een toelichting. 'De CBP onderzoekt beschuldigingen van dwangarbeid in Amerikaanse toeleveringsketens en zal beschuldigingen in de polysiliciumindustrie en andere industrieën in Xinjiang en elders blijven onderzoeken.'

Nog eens 5 bedrijven
Naast het blokkeren van de goederenimport van Hoshine heeft het ministerie van Handel 5 Chinese entiteiten toegevoegd aan de zwarte lijst voor export. De bedrijven zijn op de zogenaamde entiteitenlijst geplaatst: een hulpmiddel dat door het Bureau van Industrie en Veiligheid (BIS), onderdeel van het ministerie van Handel, in het verleden onder meer is gehanteerd om leveringen van Amerikaanse bedrijven aan bijvoorbeeld wapenfabrikanten te voorkomen. De entiteitenlijst verbiedt Amerikaanse bedrijven om zaken met bedrijven op de lijst te doen zonder eerst een vergunning van de Amerikaanse overheid te hebben verkregen.

De 4 bedrijven die naast Hoshine Silicon Industry op de lijst geplaatst zijn, zijn Xinjiang Daqo New Energy, Xinjiang East Hope Nonferrous Metals, Xinjiang GCL New Energy Material Technology en Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC). Amerikaanse bedrijven die aan de Chinese bedrijven willen verkopen, hebben hierdoor goedkeuring nodig van de Amerikaanse overheid.

Ook actie ministerie van Arbeid
Het ministerie van Arbeid heeft de lijst van goederen geproduceerd door kinderarbeid of dwangarbeid bijgewerkt met ‘polysilicium geproduceerd met dwangarbeid uit China’.

Om de 2 jaar publiceert het ministerie een bijgewerkte lijst van goederen die zijn geproduceerd door kinderarbeid of dwangarbeid in strijd met internationale normen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een product is toegevoegd buiten die 2-jarige cyclus, wat de sterke reactie benadrukt op de ernst van de volgens Amerika aanhoudende mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren en andere minderheidsgroepen in Xinjiang.

Op de lijst staan al meerdere producten uit China die in Xinjiang via dwangarbeid door Oeigoeren vervaardigd zouden worden, waaronder katoen, kleding, schoeisel, elektronica, handschoenen, haarproducten, textiel, garen en tomatenproducten.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Storage

Fulltime (40 uur) - Noord-Holland
kWh People zoekt:

Teamlead Electrical Solar Engineering

Fulltime (40 uur) - Leeuwarden
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!