Solar Magazine - Nieuwe versie van norm NEN 7250 voor zonnepanelen en zonnecollectoren gepubliceerd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe versie van norm NEN 7250 voor zonnepanelen en zonnecollectoren gepubliceerd
© NEN

Nieuwe versie van norm NEN 7250 voor zonnepanelen en zonnecollectoren gepubliceerd

De NEN heeft de nieuwe versie van de norm NEN 7250 gepubliceerd. De norm voor de integratie van zonnepanelen en zonnecollectoren (zonneboilers) in gebouwen werd afgelopen kalenderjaar afgerond.

In de NEN 7250 ‘Zonne-energiesystemen - Integratie in daken en gevels - Bouwkundige aspecten’ zijn de eisen en bepalingsmethoden opgenomen voor een technisch verantwoorde montage. De norm gaat onder andere in op onderwerpen als windbelasting, inwendige condensatie, temperatuurinvloeden, brandveiligheid, geluid en thermische isolatie.

Bouwkundig
De NEN 7250 werd ooit in het leven geroepen omdat de bouwkundige normen in de meeste gevallen geen oplossing bieden voor de beoordeling van zonne-energiesystemen op daken en gevels. Ook gebouwen met zonne-energiesystemen moeten namelijk aan de bouwregelgeving voldoen.

De norm besteedt daarmee aandacht aan relevante beoordelingsaspecten die rechtstreeks uit het Bouwbesluit komen. Zo worden verschillende wijzen van montage behandeld, bijvoorbeeld op platte en hellende daken en in gevels. Die kennen bovendien verschillende subcategorieën. Zo wordt er bij een plat dak gedifferentieerd in helling, oriëntatie, losse en gekoppelde systemen. De norm bevat informatie over materialen, belasting, rekenmethoden; kortom alles wat een installateur nodig heeft om de installatie van zonnepanelen goed uit te voeren.

Zonnestroom en zonnewarmte
In de NEN 7250 zijn zowel de richtlijnen voor bouwkundige integratie van zonnestroom- (pv-) als zonnewarmte- (zonthermische) systemen vastgelegd. Dit geldt voor zowel inbouw- als opbouwsystemen. De NEN 7250 kent zijn eigen commissie; de normcommissie Bouwkundige aspecten van zonne-energiesystemen.

De wijzigingen die de commissie in de nieuwe versie ten opzichte van de vorige versie van de norm heeft doorgevoerd, zijn onder andere:

  • Testmethode voor windweerstand bij montagewijze 1 en 2.
  • Richtlijnen voor veilig werken op daken.
  • Thermische ontkoppeling van zonnepanelen onder invloed van warmte.
  • Richtlijnen voor de beoordeling van de bouwkundige geschiktheid van daken en gevels.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
SegenSolar GmbH zoekt:

Junior lead manager met focus Benelux

Fulltime (40 uur) - Dieselstr. 2 50859 Keulen, Duitsland
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!