Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NEN publiceert nieuwe versie NEN 7250 voor zonnepanelen ter commentaar
© Esbobeldijk | Dreamstime.com

NEN publiceert nieuwe versie NEN 7250 voor zonnepanelen ter commentaar

De NEN heeft de NEN 7250, de norm voor bouwkundige aspecten voor zonne-energiesystemen, ter commentaar gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 1 augustus hun op- of aanmerkingen inzenden.

De afgelopen periode is gewerkt aan de herziening van NEN 7250. Deze norm heeft betrekking op de bouwkundige integratie van elektrische en thermische zonne-energiesystemen op platte en hellende daken, en op zonne-energiesystemen aan gevels.

Wijzigingen
In NEN 7250 zijn de technische eisen en bepalingsmethoden opgenomen voor een technisch verantwoorde montage. De norm gaat onder andere in op onderwerpen als windbelasting, inwendige condensatie, temperatuurinvloeden, brandveiligheid, geluid en thermische isolatie.

De wijzigingen in de nieuwe versie van de NEN 7250 zijn onder andere:

  • testmethode voor windweerstand bij montagewijze 1 en 2;
  • richtlijnen voor veilig werken op daken;
  • thermische ontkoppeling van panelen onder invloed van warmte;
  • richtlijnen voor de beoordeling voor de bouwkundige geschiktheid van daken en gevels.

Brandveiligheid
De redactie van Solar Magazine besprak de komst van de nieuwe NEN 7250 al met Chris van der Meijden, voorzitter van de normcommissie van de NEN 7250. ‘Ook de tekst over brandveiligheid wordt geactualiseerd, maar tegelijkertijd geeft die geen antwoord op alle vragen die er momenteel spelen omtrent het beoordelen van de brandveiligheid van pv-systemen’, aldus Van der Meijden destijds.

Die duidelijkheid moet namelijk komen van de nieuwe loot aan de ‘zonne-energiestam’ van de NEN: de werkgroep ‘Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil’. De werkgroep stelt een advies op om de brandveiligheid bij de toepassing van zonnepanelen te verhogen door het maken van aanpassingen aan bestaande normen en/of opstellen van nieuwe normen. ‘Het eindresultaat is een brandveiligheidsbeoordeling dan wel -testmethode voor pv-systemen’, aldus Van der Meijden. ‘Het hogere doel is dat bouwregelgeving straks weer aansluit bij de risico’s van pv-installaties.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Encon zoekt:

Senior PV Specialist industriële projecten

32-40 uur - Nijmegen, 6546 BE, 1224C
ProfiNRG zoekt:

Business Development Manager Zonneparken

Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!