Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe versie NEN 7250 en norm brandveiligheid zonnepanelen in en op gebouwschil op komst

Nieuwe versie NEN 7250 en norm brandveiligheid zonnepanelen in en op gebouwschil op komst

De Nederlandse zonne-energiesector krijgt in de periode 2021-2022 te maken met nieuwe normen. Zo wordt nog dit jaar de nieuwe versie van de NEN 7250 vastgesteld en komt er een norm voor brandveiligheid.

Als alles meezit, is in 2021 ook de concepttekst van de – al dan niet zelfstandige – nieuwe norm voor brandveiligheidsbeoordeling van pv-systemen in en op de gebouwschil klaar. ‘Nog dit kwartaal beslissen we of de nieuwe brandveiligheidsbeoordelingsmethode wordt ondergebracht in bestaande brandveiligheidsnormen of dat er een nieuwe norm wordt opgesteld’, aldus Chris van der Meijden, technisch directeur bij Kiwa BDA en voorzitter van de normcommissie van de NEN 7250 en voorzitter van de NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil’. Omdat de huidige bouwregelgeving – het Bouwbesluit 2012 –  onvoldoende invulling geeft aan het beoordelen van de brandveiligheid van pv-installaties in en op de gebouwschil, heeft het normalisatie-instituut NEN in 2019 de werkgroep ‘Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil’ in het leven geroepen. De werkgroep werkt sindsdien aan een beoordeling/testmethode voor zonnepanelen die ingevoegd kan worden in de bouwregelgeving; al dan niet in bestaande normen of via een nieuwe norm.

NEN 7250
Dat de werkgroep voorgezeten wordt door Chris van der Meijden is geen toeval; hij is al meer dan 25 jaar betrokken bij het opstellen van normen en heeft zodoende veel ervaring in het vaak complexe totstandkomingsproces. Zo is hij ook voorzitter van de normcommissie NEN 7250.

De NEN 7250 ‘Zonne-energiesystemen – Integratie in daken en gevels – Bouwkundige aspecten’ werd ooit in het leven geroepen omdat de bouwkundige normen in de meeste gevallen geen oplossing bieden voor de beoordeling van zonne-energiesystemen op daken en gevels. De norm besteedt onder andere aandacht aan relevante beoordelingsaspecten die rechtstreeks uit het Bouwbesluit komen. Zo worden verschillende wijzen van montage behandeld, bijvoorbeeld op platte en hellende daken en in gevels. Die kennen bovendien verschillende subcategorieën. Zo wordt er bij een plat dak gedifferentieerd in helling, oriëntatie, losse en gekoppelde systemen. De norm bevat informatie over materialen, belasting, rekenmethoden; kortom alles wat een installateur nodig heeft om de installatie van zonnepanelen goed uit te voeren.

Werkgroep brandveiligheid
In de NEN 7250 is ook een passage over brandveiligheid te vinden. ‘En ook die tekst wordt geactualiseerd, maar tegelijkertijd geeft die geen antwoord op alle vragen die er momenteel spelen omtrent het beoordelen van de brandveiligheid van pv-systemen’, vervolgt Van der Meijden.

Die duidelijkheid moet namelijk komen van de nieuwe loot aan de ‘zonne-energiestam’ van de NEN: de werkgroep ‘Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil’. De werkgroep stelt een advies op om de brandveiligheid bij de toepassing van zonnepanelen te verhogen door het maken van aanpassingen aan bestaande normen en/of opstellen van nieuwe normen.

Brandveiligheidsbeoordeling
‘Het eindresultaat is een brandveiligheidsbeoordeling dan wel -testmethode voor pv-systemen’, legt Van der Meijden uit. ‘Het hogere doel is dat bouwregelgeving straks weer aansluit bij de risico’s van pv-installaties.

Lees hier het volledige artikel ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil’ in de maart 2021-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Marketing Communicatie Professional

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Janszon BV zoekt:

Senior Project Engineer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!