Solar Magazine - Netbeheerders breiden landkaart elektriciteitsnet uit met overzicht van krapte voor afname stroom
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders breiden landkaart elektriciteitsnet uit met overzicht van krapte voor afname stroom
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Netbeheerders breiden landkaart elektriciteitsnet uit met overzicht van krapte voor afname stroom

De capaciteitskaart van netbeheerders waarop te zien is hoeveel capaciteit er nog op het Nederlandse stroomnet beschikbaar is, is uitgebreid met een overzicht van de krapte voor afname van elektriciteit.

De regionale netbeheerders – waaronder Enexis, Liander en Stedin – presenteerden gezamenlijk een landkaart waarop te zien is of in een bepaald gebied nog transportcapaciteit beschikbaar is voor zonne-energie. Een extra ‘laag’ op de kaart geeft inzicht in de (afname)schaarste op sommige locaties voor grote afnemers. De kaart geeft de situatie aan op het hoogspannings- en middenspanningsnet voor partijen die een zware netaansluiting nodig hebben van 3 x 80 ampère of groter. De kaart geldt dus nadrukkelijk niet voor consumenten met een huisaansluiting op wijkniveau; het laagspanningsnet.

2 knoppen
Met de extra datalaag wordt nu ook de beschikbare transportcapaciteit voor afname zichtbaar voor grootverbruikers. De kaartgebruiker kan kiezen tussen de knoppen ‘invoeding’ en ‘afname’. Kleuren geven aan in hoeverre er nog ruimte is voor het afnemen van transportcapaciteit. De ACM verifieert of de netbeheerders op de juiste gronden transportverzoeken in de aangegeven gebieden kunnen afwijzen.

Overigens betekent dit niet dat er in gebieden zonder kleur altijd een garantie is op directe beschikbaarheid; voor grote gebruikers zijn vaak speciale maatregelen nodig. Ook kan het zijn dat er inmiddels meer afnamecapaciteit  in hetzelfde deel van het net aangevraagd is. De informatie op de nu gepubliceerde kaart geldt als een indicatie. Bij concrete plannen is het volgens Netbeheer Nederland altijd verstandiger om eerst contact op te nemen met de betreffende netbeheerder.

​Elektrificatie
​Deze toevoeging geeft bedrijven en organisaties volgens Netbeheer Nederland bij de keuze voor een locatie inzicht in de mogelijkheden voor de beschikbare – te contracteren – capaciteit voor afname.

Het Nederlandse stroomnet wordt niet alleen steeds voller door de teruglevering van wind- en zonne-energie maar ook door de elektrificatie van bedrijfsprocessen en vervoer.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135, 5248 NL
kWh People zoekt:

Projectleider Meetdiensten

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!