Solar Magazine - Wereldwijde prijzen voor transport containers stabiliseren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldwijde prijzen voor transport containers stabiliseren
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Wereldwijde prijzen voor transport containers stabiliseren

De wereldwijde prijzen voor het transport van containers lijken zich te stabiliseren. De World Container Index (WCI), een samenstelling van containertarieven op 8 belangrijke routes, is in november geconsolideerd.

Half oktober daalden de prijzen voor het containertransport voor het eerst in een half jaar tijd. Die prijsdaling werd ingezet nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers. 

1.000 Amerikaanse dollar
De WCI – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalde in de maand oktober nog met 1.000 Amerikaanse dollar van 10.129,72 naar 9.195,41 Amerikaanse dollar. In de maand november is de index echter rond deze koers blijven schommelen en sloot de maand af op een niveau van 9.186,39 Amerikaanse dollar.

Daarmee lijken de transportkosten zich tijdelijk te stabiliseren. Momenteel bevindt de WCI zich op een niveau dat nog altijd 224 procent hoger is dan een jaar geleden.

375 procent
De prijs voor het transport naar Rotterdam steeg afgelopen week met minder dan een half procent van 13.400 naar 13.475 Amerikaanse dollar. Dat is 375 procent hoger dan 1 jaar geleden.

Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. 

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 11.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Marketing Manager

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Deutschland
kWh People zoekt:

Projectleider Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!