Solar Magazine - Anode Energie vraagt faillissement aan, ACM trekt vergunning in
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Anode Energie vraagt faillissement aan, ACM trekt vergunning in
© Peter de Kievith | Dreamstime.com

Anode Energie vraagt faillissement aan, ACM trekt vergunning in

Energiebedrijf Anode Energie gaat zijn faillissement aanvragen. De Autoriteit Consument & Markt heeft daarom besloten de leveringsvergunning in te trekken. De circa 14.000 klanten blijven gewoon energie ontvangen.

Energiebedrijf Kleinverbruik Energie der Nederlanden, bekend als Anode Energie, is het vierde energiebedrijf dat in korte tijd failliet gaat.

Wederverkopers
Van de 14.000 klanten hebben circa 5.000 klanten rechtstreeks bij Anode Energie een contract afgesloten. Daarnaast zijn er ook circa 9.000 klanten die via zogenoemde wederverkopers klant zijn van het bedrijf. Als Anode failliet wordt verklaard, wijst de rechtbank een curator aan. Deze wederverkopers zijn Gezinsenergie, Green Dutch Energy, AGEM, Hilverstroom, Nedergy , BLIQ en Ampeer. Omdat Anode Energie faillissement gaat aanvragen, zullen klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.

Curator
Zodra Anode Energie failliet is verklaard, wijst de rechtbank een curator aan. Die krijgt tot en met 15 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten van Anode Energie over te nemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten vóór 29 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 29 december 2021 duurt, kunnen klanten niet zelf overstappen. Klanten krijgen vanzelf bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.

Hoge energieprijzen oorzaak
Anode Energie heeft bij de ACM aangegeven dat het bedrijf in de problemen is gekomen door de hoge energieprijzen.

Voor zusterbedrijven Energie I&V – een bedrijf dat energie inkoopt voor andere leveranciers, ook wel sourcing genoemd – en EnergiePlaza – een zogenoemde programmaverantwoordelijke partij – brengt de ACM de gevolgen van het faillissement in kaart.

 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Solar & Wind

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!