logo
wvhj2023
© Zonneplan
© Zonneplan
24 november 2021

Zonneplan start met voorspellen opbrengst zonnepanelen: ‘Voorsorteren op afbouw salderingsregeling’

Zonneplan is gestart met het via zijn app voorspellen van de opbrengst van zonnepanelen: voor elk uur van de volgende dag. Daarmee stelt het bedrijf voor te sorteren op de afbouw van de salderingsregeling.

‘Het wordt de komende jaren steeds belangrijker je zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken’, vertelt businessdeveloper Koen Altena. ‘De app-update die we nu gelanceerd hebben, stimuleert onze klanten om dat daadwerkelijk te doen.’

Woningspecifiek
Elke gebruiker krijgt in de app een woningspecifieke opbrengstvoorspelling, op basis van de gegevens van weersatellieten van EUMETSAT. De locatie en hellingshoek van het dak vormen daarbij belangrijke variabelen om de opbrengst van de zonnepanelen te voorspellen.

Zo zal een consument met een oost-west georiënteerd dak in de ochtend en namiddag een hogere opbrengst hebben dan een dak op het zuiden, terwijl een woning in Den Helder al met al meer stroom zal opwekken dan eenzelfde soort huis in Doetinchem.

Salderingsregeling
Altena: ‘Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid beetje bij beetje afgebouwd, waardoor zonnestroomoverschotten steeds minder waard worden. Daarmee wil de overheid zonnepaneelbezitters stimuleren om de zelfopgewekte stroom vooral zelf te verbruiken. Onder meer om die reden werken wij al enkele jaren aan de ontwikkeling van ons energiebedrijf Slimme energie. Daarmee proberen we Nederland bewust te maken van het momentane karakter van stroom uit hernieuwbare bronnen, om deze stroom vervolgens ook echt te gebruiken. Deze app-update past precies in dat rijtje.

Wat concreet de meerwaarde van de opbrengstvoorspelling in de app is? Altena besluit: ‘Dankzij de nieuwe functie in de app kun je vandaag alvast besluiten om morgenmiddag je wasmachine gratis te laten draaien op eigen zonnestroom. Zo help je overbelasting van het stroomnet te voorkomen en voorkom je bovendien dat je de wasmachine ’s avonds op dure, gas- en kolengestookte stroom moet laten draaien.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten