logo
wvhj2023
hero-image
30 september 2021

Zonneplan presenteert nieuwe partially optimized omvormer voor zonnepanelen

Zonneplan heeft een nieuwe omvormer gepresenteerd: de Zonneplan One optimized. Met het product stelt het zonne-energiebedrijf een oplossing te presenteren voor het overbelaste stroomnet.

De ‘partially optimized’ omvormer maakt het mogelijk meer rendement te halen uit daken die deels met schaduwwerking te maken hebben.

Schaduw
Waar tot op heden zonnepanelen vooral op het zuiden georiënteerd worden, legt Koen Altena van Zonneplan uit dat zogeheten oost-westopstellingen met het nieuwe type omvormer beter renderen. ‘Zonnepanelen gericht op het zuiden waren tot voor kort de norm. Alleen die zorgen juist voor de grote pieken in de stroomopwekking in de middag. Oost-westgeoriënteerde zonne-installaties wekken daarentegen ook ’s ochtends en ’s avonds stroom op. Alleen: wanneer de zon over de nok van het dak trekt, ligt een deel van de installatie in de schaduw. Daarvoor zijn de zogeheten optimizers. Die zorgen ervoor dat ieder zonnepaneel afzonderlijk het maximale rendement kan opleveren.’

Mini-DC-regelaar
Bij zonnepanelen betekent schaduw op 1 zonnepaneel dat dit ervoor kan zorgen dat het hele pv-systeem minder zonne-energie opwekt.

Altena: ‘Een reeds bestaande oplossing hiervoor is de power optimizer die achter ieder zonnepaneel geplaatst wordt. Tot dusver hadden alle panelen op het dak zo’n optimizer nodig. Maar met de Zonneplan One optimized krijgen enkel nog de zonnepanelen die in de schaduw liggen zo’n mini-DC-regelaar. Voor de consument scheelt dat aanzienlijk in aanschafkosten en het verkleint bovendien de kans op een defecte optimizer in de toekomst.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten