Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijs voor transport container met zonnepanelen naar Rotterdam daalt met nog eens 400 dollar
© Edwin Muller | Dreamstime.com

Prijs voor transport container met zonnepanelen naar Rotterdam daalt met nog eens 400 dollar

Na een week waarin de prijs zich stabiliseerde, zijn de kosten voor het transport van een container met zonnepanelen uit China naar Rotterdam opnieuw fors gedaald; te weten met ruim 400 Amerikaanse dollar.

Half oktober daalden de prijzen voor het transport voor het eerst in een half jaar tijd. Die prijsdaling werd ingezet nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers. Afgelopen week zijn de prijzen gestabiliseerd.

3 procent
De prijs voor het transport naar Rotterdam daalde met 3 procent van 13.801 naar 13.400 Amerikaanse dollar. Ondanks dat de kosten voor het transport de lijn naar beneden definitief lijkt te hebben ingezet, bevindt die zich nog altijd 442 procent hoger dan 1 jaar geleden. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. 

De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – is afgelopen week nog licht gedaald en dat is inmiddels al de zevende week op rij. De daling bedroeg 0,5 procent van 9.192,50 naar 9.146,41 Amerikaanse dollar. Dat is nog altijd 238 procent hoger dan een jaar eerder. Op ruim de helft van de handelsroutes zijn de prijzen afgelopen week gedaald of gelijkgebleven. Op de route Shanghai-New York steeg de prijs het meest, te weten met 3 procent van 12.718 naar 13.139 Amerikaanse dollar.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen met ruim 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
kWh People zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!