logo
wvhj2023
© 22tomtom | Dreamstime.com
© 22tomtom | Dreamstime.com
26 oktober 2020

Importheffing Trump op bifaciale zonnepanelen opnieuw geblokkeerd door rechter

Voor de tweede keer heeft een Amerikaanse rechter het plan van president Donald Trump om alsnog importheffingen op bifaciale zonnepanelen in te voeren, geblokkeerd. De maatregel is daarmee vooralsnog van de baan.

De Amerikaanse rechtbank deed afgelopen zaterdag uitspraak. Rechter Gary Katzmann van het Hof van Internationale Handel vaardigde een tijdelijk verbod uit dat effectief verhindert dat de tariefvrijstelling voor bifaciale zonnepanelen gedurende 2 weken wordt ingetrokken, tenzij de rechtbank gedurende die tijd andere maatregelen neemt.

Van gedachten veranderd
De Amerikaanse rechtbank blokkeerde afgelopen juni ook al het verzoek van US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer om importheffingen in te voeren op bifaciale zonnepanelen. Lightizer had de rechtbank eind april namelijk gevraagd om de importheffing alsnog in te voeren nadat de Amerikaanse president Donald Trump Lightizer in de zomer van 2019 juist opdracht had gegeven dubbelzijdige zonnepanelen een uitzonderingspositie te bezorgen en niet te belasten met importheffingen.

Na een explosieve stijging van de import van bifaciale zonnepanelen veranderde Trump van gedachten en probeert hij sindsdien met man en macht alsnog importheffingen in te voeren.

Minder ver verlaagd
President Donald Trump ondertekende in reactie hierop half oktober een proclamatie om de vrijstelling van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen alsnog in te trekken. Ook kondigde hij daarbij aan de importheffingen in 2021 slechts te verlagen naar 18 procent. Trump voerde in 2018 voor een periode van 4 jaar een importheffing van 30 procent in voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. Conform de oorspronkelijke plannen zouden deze importheffingen in 2021 verlaagd worden naar 15 procent.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten