Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alliander wil met nieuw eindexamenvak jongeren verleiden voor studie in energietechniek

Alliander wil met nieuw eindexamenvak jongeren verleiden voor studie in energietechniek

Alliander gaat middelbare scholieren met een keuzevak proberen te verleiden voor een studie in de energietechniek. Het netwerkbedrijf heeft hiertoe het eindexamenvak Nutsvoorzieningen ontwikkeld.

Het vak is ontwikkeld door de Alliander Technische Bedrijfsschool en het Candea College in Duiven, waar 6 leerlingen van vmbo-3 het als eersten volgen. De leerlingen, die een leeftijd van 14 tot 16 jaar hebben, krijgen 6 maanden lang elke vrijdagochtend les. De eerste 3 weken bestaan uit theorielessen over de ‘Energiewereld’. In deze lessen leren de jongeren wat energie is, waar het vandaan komt, hoe het getransporteerd wordt en welke partijen hier een rol in spelen. Vervolgens volgen de jongeren praktijklessen in onder andere het lezen van elektriciteitsschema’s, het inrichten en aansluiten van een meterkast en het aansluiten van een lantaarnpaal op het elektriciteitsnetwerk.

Te weinig personeel
Netwerkbedrijf Alliander heeft, net als de andere netbeheerders, te weinig technisch personeel om de snelle ontwikkelingen rondom de energietransitie bij te benen en het stroomnet op tijd uit te breiden.

De komende 4 jaar heeft Alliander samen met zijn aannemers 3.500 extra mensen nodig. Tegelijkertijd daalt het aantal mbo-studenten in de techniek. Met het keuzevak moeten meer jonge mensen worden gestimuleerd om voor een studierichting in de energietechniek te kiezen.

In heel Nederland
Hoewel het Candea College de eerste school is die dit keuzevak aanbiedt, streeft Alliander ernaar om het vak Nutsvoorzieningen op scholen in heel Nederland onderdeel te laten worden van het lespakket.

Onlangs lanceerde Alliander ook al het lespakket Power up the Planet voor docenten en decanen. Dit lespakket geeft vmbo-leerlingen een beeld van opleidingen en beroepen in de energietechniek en het wordt al door bijna 200 scholen gebruikt.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!