In de voorbije jaren sloot het bedrijf al samenwerkingsverbanden met DSM, TNO, Sioux en Bridgestone. Aan dit rijtje wordt nu NXP toegevoegd.
Massamarktmodel
Beide bedrijven, gevestigd in de regio Brainport Eindhoven, hebben als doel om de eerste zonneauto’s vanaf 2022 op de weg te krijgen, want in dat jaar start de productie.
De technologie van NXP wordt toegepast in onder meer het batterijbeheersysteem, de bestuurder-voertuig interface, de ‘vehicle control unit’, de omvormers voor de zonnepanelen, en de ‘motor interface unit’. Het massamarktmodel van Lightyear – dat naar verwachting vanaf 2024 of 2025 in productie gaat – gebruikt ook chiptechnologie van NXP Semiconductors.
Snellere prototyping
‘De samenwerking met NXP is erg waardevol voor ons. Het maakt namelijk snellere prototyping mogelijk en dit versnelt onze time-to-market enorm’, aldus Lex Hoefsloot, medeoprichter en chief executive officer van Lightyear. ‘Bovendien richten we ons met deze samenwerking op het implementeren van autonoom rijden in ons volgende massamarktmodel. We hebben hiervoor een sterke en deskundige partner op het gebied van halfgeleiderchips nodig. De technologie van NXP stelt ons in staat de ontwikkeltijd aanzienlijk te verkorten en tegelijkertijd te zorgen voor hoogwaardige chiptechnologie.’
COMPAS
Daarnaast hebben Lightyear en NXP hun krachten gebundeld in het Europese ITEA3-programma met een project genaamd COMPAS. Onder dit programma valt de ontwikkeling van digital twins om een real-time, virtuele weergave van de auto’s van Lightyear te simuleren. Het resultaat van het COMPAS-programma helpt Lightyear om de duurzaamheid van zijn elektronische systemen tijdens de ontwerpfase beter weer te geven. Hiermee worden de ontwikkeltijd en daarmee het aantal benodigde iteraties verkort. Dit zorgt voor een versnelde time-to-market.