Solar Magazine - LTO Noord: stop vergunningen voor zonneparken zo lang stroomnet Utrecht vol is
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LTO Noord: stop vergunningen voor zonneparken zo lang stroomnet Utrecht vol is
© Erik Koole | Dreamstime.com

LTO Noord: stop vergunningen voor zonneparken zo lang stroomnet Utrecht vol is

LTO Noord roept gemeenten in Utrecht op te stoppen met het uitgeven van vergunningen aan zonneparken zolang het stroomnet van Stedin en TenneT in de provincie vol is. Dit om ruimte te maken voor zon-op-dak.

Steeds meer boeren en tuinders plaatsen volgens de land- en tuinbouworganisatie zonnepanelen op daken van stallen en schuren, maar dreigen nu tegen een muur aan te lopen.

Hoogspanningsnet
Afgelopen oktober meldde hoogspanningsnetbeheerder TenneT dat het stroomnet in de provincie Utrecht vol is en teruglevering van wind- en zonne-energie haar grens heeft bereikt.

Dat in het hoogspanningsnet nu de grens om elektriciteit op te wekken is bereikt, betekent dat er ook op het energienet van Stedin geen ruimte meer is voor nieuwe aanvragen voor het transport van opgewekte zonne-energie. Daarom kan Stedin geen nieuwe transportcapaciteit toekennen voor teruglevering op grootverbruikersaansluitingen.

Omvang probleem enorm
‘Hiermee komt er een abrupte rem op de energietransitie in Utrecht. De omvang van dit probleem is enorm’, aldus Ton van Schie, regiobestuurder bij LTO Noord. ‘Naar verwachting duurt het jaren voor het netwerk voldoende capaciteit heeft om de projecten die op dit moment in de realisatiefase zitten aan te sluiten. Die tijd hebben we niet. Er moet nu ingegrepen worden.’

Op dit moment zijn er in Utrecht een aantal vergunningsaanvragen voor zonneparken. LTO Noord vreest dat als deze vergunningen verleend worden eventuele beschikbare ruimte op het stroomnet hiervoor ingezet zal worden en er geen ruimte overblijft voor zonnepanelen op daken. ‘We roepen de overheden op om zolang er problemen zijn op het net, geen vergunningen voor zonneparken in Utrecht te verlenen’, aldus Van Schie.

In de knel
LTO Noord meldt dat veel, agrarische, ondernemers in de provincie Utrecht een SDE++-subsidie hebben aangevraagd om zonnepanelen aan te schaffen en in er vaak een positieve transportindicatie is afgegeven. Daarom hebben boeren en tuinders zonnepanelen aangeschaft en geïnstalleerd. Nu hebben zij volgens LTO Noord te horen gekregen dat de netbeheerders toch geen stroom af kunnen nemen. Een andere groep heeft wel de subsidie aangevraagd, maar nog geen zonnepanelen gerealiseerd. Ook zij zitten in de knel, omdat de realisatietermijn van de subsidie niet gehaald dreigt te worden.

LTO Noord vraagt om de realisatietermijn van de subsidie uit te stellen voor ondernemers die in de knel zitten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!