TenneT gaat de komende jaren het netwerk aanpassen om meer ruimte te maken op het net, onder meer door het plaatsen van slimme transformatoren. Daarnaast start de landelijke netbeheerder een onderzoek om te kijken of er tijdelijk congestiemanagement kan worden toegepast om nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Congestie
Congestiemanagement is een op de elektriciteitsmarkt gebaseerde werkwijze om meer ruimte op het net te creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. De resultaten van het onderzoek worden begin 2022 verwacht.
Momenteel is er echter tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van duurzame stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de regionale netbeheerder Stedin hebben de congestie vandaag gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Alle 150-kilovoltstations
Het congestiegebied betreft alle stations in de provincie van 150 kilovolt. In het genoemde congestiegebied is het totale gecontracteerde transportvermogen circa 700 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen van station Breukelen-Kortrijk bedraagt echter maar 500 megawatt. Dit vermogen is inmiddels volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.
TenneT gaat het hoogspanningsnet in de regio de komende jaren fors aanpassen en uitbreiden en investeert hier tot 2030 circa 180 miljoen euro in. Ook worden op het hoogspanningsstation in Utrecht Lage Weide slimme transformatoren geplaatst. Deze installaties kunnen duurzame elektriciteit sturen en verdelen, zodat het stroomnet uiteindelijk beter kan worden benut.
Structurele oplossing
In alle uitbreidingsplannen van TenneT is rekening gehouden met verdere toekomstige ontwikkelingen in de regio, die onder meer in de Regionale Energiestrategie (RES) zijn opgenomen.
De structurele oplossing van de problematiek bestaat volgens TenneT uit het opsplitsen van het vermaasde 150-kilovoltnet Flevoland-Gelderland-Utrecht in minimaal 4 netdelen met een eigen koppeling met het 380-kilovoltnet, het verhogen van de 150/380-kilovolt-transformatiecapaciteit en mogelijk verzwaren van 150-kilovoltverbindingen. De verhoging van de transformatiecapaciteiten zal gefaseerd gereedkomen in de periode 2026-2029.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.