Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: stroomnet nu ook vol in oostelijk deel van Amsterdam-Noord
© Mityay | Dreamstime.com

Liander: stroomnet nu ook vol in oostelijk deel van Amsterdam-Noord

Liander meldt dat het stroomnet rond Amsterdam met een nieuw knelpunt heeft te maken. In het oostelijk deel van Amsterdam-Noord is de maximale capaciteit bereikt voor de afname van stroom.

Het elektriciteitsverdeelstation Vliegenbos heeft geen nieuwe capaciteit meer beschikbaar voor grootverbruikers die stroom willen afnemen, maar wel nog voor de teruglevering van stroom met windmolens en zonnepanelen. Het station voorziet de oostelijke flank van Amsterdam-Noord, Durgerdam, Schellingwoude, Zuiderdorp, Holysloot en kleine gedeelten van de gemeenten Oostzaan, Landsmeer en Waterland van elektriciteit. Voor de geplande woningbouw in het gebied heeft Liander capaciteit gereserveerd.

Ook congestie bij Wijdewormer
Ook een ander elektriciteitsverdeelstation in Noord-Holland heeft zijn maximale capaciteit bereikt, te weten elektriciteitsverdeelstation Wijdewormer in Wormerland in de regio Zaanstreek.

Dit station is een knooppunt in het elektriciteitsnet van de regio. Station Wijdewormer voorziet via diverse kleinere stations in de regio 12 gemeenten of delen daarvan van elektriciteit. Het betreft de gemeenten Uitgeest, Beemster, Koggenland, Edam-Volendam, Waterland, Purmerend, Landsmeer, Wormerland, Zaanstad, Castricum, Alkmaar en Oostzaan. Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander nieuwe grootverbruikers van elektriciteit die zich hier willen vestigen nu geen capaciteit kan leveren. Ook grootverbruikers – zoals supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken – die hier al gevestigd zijn, kunnen vanaf nu niet meer stroom afnemen dan dat ze momenteel doen. Dat kan pas weer als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement.

Vanaf 2025 extra capaciteit
Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander nieuwe grootverbruikers van elektriciteit die zich in deze gebieden willen vestigen of extra capaciteit willen, pas kan helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement.

Liander werkt in Noord-Holland op veel plaatsen aan uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Zo breidt de netbeheerder de komende jaren 5 bestaande elektriciteitsstations in de regio rond Zaanstad en Purmerend uit en worden 4 nieuwe elektriciteitsstations gerealiseerd. De netbeheerder is voor de realisatie afhankelijk van beschikbare ruimte, procedures en vergunningen, arbeidscapaciteit en materiaal, maar verwacht op zijn vroegst vanaf 2025 weer nieuwe grootverbruikers aan te kunnen sluiten. Ook in Amsterdam-Noord wordt het elektriciteitsnet op diverse plaatsen versterkt. Zo breidt de netbeheerder het elektriciteitsverdeelstation Noord Papaverweg uit en wordt een nieuw station gebouwd in Buikslotermeer. De eerste structurele capaciteitsuitbreiding komt beschikbaar vanaf medio 2025. Daarnaast onderzoeken Liander en gemeente Amsterdam de mogelijkheden om te versnellen op de netverzwaring en op het toepassen van tijdelijke oplossingen.

Andere nieuwe knelpunten
Bij zijn 2-wekelijkse update meldt Liander naast de start van congestieonderzoek voor de stations Vliegenbos en Wijdevormer (beide voor verbruik) de volgende knelpunten (red. het gaat om rode schaarstegebieden waar congestiemanagement geen oplossing blijkt):

  • Friesland: Beetsterzwaag (teruglevering) en Sneek (verbruik).
  • Gelderland: Harselaar (verbruik en teruglevering) en Nunspeet (verbruik).
Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
NaGa Solar zoekt:

Manager Commercial Ground Mounted Solar Development

Fulltime (40 uur) - Maastricht, 6225 XV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!