Solar Magazine - Liander stroomnet Amsterdam op 2 plaatsen vol, wachttijden lopen snel op
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander stroomnet Amsterdam op 2 plaatsen vol, wachttijden lopen snel op
© Ded Mityay | Dreamstime.com

Liander stroomnet Amsterdam op 2 plaatsen vol, wachttijden lopen snel op

Liander meldt dat het stroomnet in 2 gebieden in Amsterdam vol is. Grootverbruikers die zich er willen vestigen of meer elektriciteit willen afnemen, kunnen pas na netuitbreiding weer worden voorzien van capaciteit.

De gebieden in Amsterdam-Noord waar de problemen spelen, zijn Buiksloterham / Overhoeks en het gebied dat elektriciteitsverdeelstation Westhaven, gelegen in het Westelijk Havengebied, van elektriciteit voorziet.

Levering
Beide knelpunten hebben impact op de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Dit heeft geen impact op consumenten en ook ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. De problematiek staat los van de opwek van groene stroom met windmolens en zonnepanelen.

In het noorden van Amsterdam is in het Westelijk Havengebied overigens wel bijna alle capaciteit voor het terugleveren van stroom vergeven, daar is nog maar beperkt transportcapaciteit beschikbaar voor grootverbruikers die met windmolens of zonnepanelen stroom willen terugleveren.

Meer schaarste verwacht
De ontwikkelingen in Amsterdam gaan op dit moment zo snel dat Liander verwacht dat er op korte termijn op meer plekken in de stad schaarste op het elektriciteitsnet ontstaat.

Daan Schut, chief transition officer bij Liander: ‘Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet.’

Congestiemanagement
Liander heeft voor Buiksloterham / Overhoeks en Westhaven uitbreidingen van het elektriciteitsnet in gang gezet. Voor de geplande woningbouw in Buiksloterham / Overhoeks heeft Liander capaciteit gereserveerd. Liander verwacht dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Buiksloterham / Overhoeks in het eerste kwartaal van 2023 afgerond is.

Voor het knelpunt Westhaven onderzoekt Liander of congestiemanagement bijdraagt aan een oplossing. Congestiemanagement is het afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit door grootverbruikers rond een knelpunt. Ook onderzoekt Liander of partijen in het gebied hun vermogensvraag naar beneden kunnen brengen om zo meer ruimte te maken voor andere gebruikers op het elektriciteitsnetwerk. Om het knelpunt Westhaven op te lossen, moet Liander een nieuw elektriciteitsverdeelstation bouwen. Naar verwachting is het knelpunt Westhaven in het eerste kwartaal van 2026 opgelost.

Kettingreactie aan knelpunten
Liander benadrukt dat de aanhoudende economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij in combinatie met de energietransitie leidt tot steeds meer knelpunten.

Schut: ‘De impact is zo groot dat we met alle betrokken partijen, van overheid tot projectontwikkelaars, fundamentele veranderingen moeten doorvoeren om een kettingreactie aan knelpunten te voorkomen. Dus is het van essentieel belang om bij een woningbouwambitie of plannen voor duurzame opwek heel vroeg de energie-infrastructuur mee te nemen. Daarmee voorkomen we in de toekomst dat we met het elektriciteitsnet achter de feiten aan blijven lopen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!