Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solar Challenge Morocco: Nederland en België vormen top 3, helft teams uitgevallen
© Hans-Peter van Velthoven

Solar Challenge Morocco: Nederland en België vormen top 3, helft teams uitgevallen

De Solar Challenge Morocco, het alternatief voor het afgelaste wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië, is halverwege. Nederland bezet de eerste en derde plaats en België staat tweede.

Solar Team Twente is de nieuwe koploper. In de derde etappe wist het team van de universiteit Twente de achterstand van 12 minuten op de koploper uit België goed te maken. Het Agoria Solar Team, van de universiteit Leuven, bezet nu de tweede plaats. Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft staat nog altijd derde.

Sahara
Dat laatste team kende een zware dag. Toch wist de zonneauto Nuna11 met de majestueuze zandduinen van de Sahara als achtergrond de ruim 500 kilometer lange etappe binnen de tijdslimiet af te ronden.

De auto rijdt volgens het team minder goed dan in het testtraject en heeft de hele dag flink langzamer gereden dan aan de start van de race was ingepland. Een precieze oorzaak kan team captain Christiaan Wiers nog niet aanwijzen. ‘We zullen proberen te achterhalen waar het aan ligt, maar het is duidelijk dat de auto vandaag niet presteerde zoals we dat graag zien. Gelukkig hebben we nog een etappe voor de boeg die kansen biedt voor onze auto. De kanteling van ons paneel staat dan gunstig ten opzichte van de zon.’

© Jorrit Lousberg

Whoop whoop
De derde etappe werd gekenmerkt door de leegte van de Sahara. De coureurs werden voor flinke uitdagingen geplaatst door het zand dat over de weg was gewaaid. Tegelijkertijd was het ook de dag waarop de meeste dorpjes werden gepasseerd. Daar werd de woestijn ingeruild voor een druk mêlee van mensen en verkeer. Met hulp van zwaailampen, sirenes en een speaker op het dak – waaruit een luide whoop whoop klinkt – zorgden de volgauto’s rondom Nuna11 er keer op keer voor dat de zonneracer zich een weg kon banen door het kleurrijke en hectische verkeer.

Helft uit race
Tijdens de race geldt een strikte tijdslimiet. Alle zonneauto’s moeten voor 7 uur binnen zijn, omdat het te gevaarlijk is om ’s avonds te rijden. Auto’s die buiten de tijd binnenkomen, doen automatisch niet langer mee voor de eindzege. De helft van de deelnemers is inmiddels om die reden uit de race.

Even na half 7 lokale tijd passeerde Nuna11 nog net op tijd de finishlijn. ‘We hadden vandaag een helder plan en zijn erin geslaagd om dat beter dan verwacht uit te voeren. Daar zijn we dan ook echt tevreden over’, aldus strateeg Jort Bouma. Met nog 2 etappes te gaan, lijkt de eindzege ver weg, maar teamcaptain Wiers geeft niet op. ‘We staan niet waar we in deze fase van de race hadden willen staan, maar we blijven hard werken om het beste te halen uit ons team en de auto.’ De laatste 2 dagen voeren van Merzouga via Zagora weer terug naar Agadir, waar de teams aankomende vrijdag finishen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!