Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Congestiemanagement geen oplossing voor vol stroomnet in Breda, Aarle-Rixtel, Kelpen en Zwolle Weteringkade
© Enexis

Congestiemanagement geen oplossing voor vol stroomnet in Breda, Aarle-Rixtel, Kelpen en Zwolle Weteringkade

Enexis heeft het congestieonderzoek afgerond voor de elektriciteitsstations in Breda, Aarle-Rixtel, Kelpen en Zwolle Weteringkade. Congestiemanagement blijkt er geen oplossing voor het volle stroomnet.

Een oplossing laat in alle gevallen nog jaren op zich wachten.

Breda
In het congestiegebied Breda is het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen groter dan het beschikbare transportvermogen. De verwachting is dat de benodigde netverzwaring over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 158 megawatt. Het totaal beschikbaar vermogen is 61 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Aarle-Rixtel
In het Brabantse dorp Aarle-Rixtel is de vraag 3 keer zo hoog als het beschikbare transportvermogen. De verwachting is dat de benodigde netverzwaring over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. De planning heeft net als in Breda een grote afhankelijkheid van de planning van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT.

De uitkomst van het congestieonderzoek is dat het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven momenteel 175 megawatt bedraagt. Het totaal beschikbaar vermogen is 55 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Kelpen
Ook voor het station bij het Limburgse kerkdorp Kelpen is alle capaciteit vergeven. De verwachte congestie wordt veroorzaakt door de snelle groei van wind- en zonneparken, waardoor de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare n-1 capaciteit in het daar gekoppelde hoogspanningsnet.

Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 28 megawatt. Het totaal beschikbaar vermogen is 18 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Zwolle Weteringkade
TenneT en Enexis Netbeheer verwachten dat de congestie in het gebied rondom het station Zwolle Weteringkade 7 à 10 jaar zal duren. De vraag naar transportcapaciteit is anders dan voorzien in de capaciteitsplanning. Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 53 megawatt. Het totaal beschikbaar vermogen is 29 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!