logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
15 oktober 2021

SDE++: ‘Plafond van 35 terawattuur voor wind- en zonne-energie in 2022 of 2023 gehaald’

Het plafond van 35 terawattuur voor hernieuwbare elektriciteit op land – oftewel windmolens en zonnepanelen – in de subsidieregeling SDE++ wordt in 2022 of 2023 gehaald. Dat stelt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius.

Bij de mededeling van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat dat er in de najaarsronde 2020 van de subsidieregeling SDE++ 3.602 pv-projecten goedgekeurd zijn met een vermogen van 3.603 megawattpiek aan zonnepanelen, stond ze ook stil bij het naderende plafond.

Deel projecten niet gerealiseerd
‘Bij het plafond wordt rekening gehouden met het gegeven dat een deel van de projecten uiteindelijk niet gerealiseerd zal worden’, aldus Yeşilgöz-Zegerius. ‘Het plafond is nodig om voldoende geld beschikbaar te houden voor andere technieken zoals waterstof en warmte. Op basis van de afspraken evalueer ik bij elke volgende SDE++-openstellingsronde of het indicatieve plafond van 35 terawattuur in zicht komt en of hierop maatregelen moeten worden genomen. Op dit moment is niet de verwachting dat de 35 terawattuur in de huidige openstelling van de SDE+ (red. de SDE++ 2021 die tot en met 11 november open is) al gerealiseerd gaat worden. Afhankelijk van het aantal aanvragen dat in de huidige openstelling gehonoreerd wordt, zal de 35 terawattuur naar verwachting in de openstellingsronde van 2022 of 2023 gerealiseerd worden.’

Volgend kabinet
In het Klimaatakkoord is een ambitie van 35 terawattuur hernieuwbare elektriciteit op land afgesproken die de 30 Nederlandse energieregio’s via de Regionale Energiestrategieën (RES’en) ruimtelijk inpassen op land, water en daken.

‘In de gezamenlijke RES’en zijn mogelijkheden geïnventariseerd die deze 35 terawattuur voorbijstreven’, stelt de staatssecretaris. ‘Het is echter aan een volgend kabinet om – in overleg met medeoverheden – te bepalen of de huidige doelstelling aangepast zal worden. Daarom wordt er op dit moment, in lijn met de afspraken uit het Klimaatakkoord, gestuurd op de realisatie van 35 terawattuur aan subsidiabele productie uit wind op land en zon-pv (> 15 kilowatt) en is de SDE++ op dit moment ook voor dat doel ingericht.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten