logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
27 mei 2021

Energiesector vraagt nieuwe regering om 2030-doel van 35 terawattuur hernieuwbare elektriciteit te verhogen

NWEA, Holland Solar en Energie-Nederland hebben informateur Mariëtte Hamer een agenda met beleidsaanbevelingen voor de nieuwe regering overhandigd. Hierin wordt gevraagd in te zetten op grootschalige elektrificatie.

Als onderdeel hiervan vragen de brancheorganisaties om de mogelijkheden te verruimen voor de realisatie van hernieuwbare-  energieprojecten op land tot (ruim) boven het doel van 35 terawattuur voor 2030. Uit een rondgang van de redactie van Solar Magazine voorafgaand aan de verkiezingen bleek afgelopen maart al dat binnen politiek Den Haag draagvlak ontstaat voor een hoger doel.

Extra vraag
Wat NWEA, Holland Solar en Energie-Nederland betreft, moet een komend kabinet in elk geval 4 belangrijke knopen doorhakken: snellere elektrificatie van met name de industrie, groeimogelijkheden voor wind- en zonne-energie, een eerlijkere belasting van energiedragers en meer investeringen in de energie-infrastructuur. 

‘De uitdagingen voor de komende tijd zijn om een duurzame elektrificatie tot een succes te maken en omwille van de investeringsbereidheid ook aandacht te blijven houden voor een goede businesscase voor wind en zon’, schrijven de 3 brancheorganisaties in een brief aan de informateur. ‘Verduurzaming van onze energievoorziening vraagt om meer duurzaam opgewekte elektriciteit. De huidige elektriciteitsvraag is 120 terawattuur. Onze verwachting is dat dit minstens 180 terawattuur zal zijn in 2030. De wind- en zonne-energiesector kunnen deze extra vraag leveren, in samenwerking met de andere sectoren.’

Specifiek steunmechanisme
Een van de prominente beleidsvoorstellen is de ontwikkeling van een specifiek steunmechanisme voor directe elektrificatie en voor elektrolyse van groene waterstof. ‘Geef deze steun bij een inzet van elektriciteit uit aantoonbare, hernieuwbare Nederlandse opwek (zonne- of windpark). Neem als overheid regie op nationaal niveau om structurele coördinatie tussen duurzame elektriciteit en additionele elektrificatie van de industrie te realiseren’, schrijven de brancheorganisaties.

Daarbij moet er volgens hen zo spoedig mogelijk begonnen worden met het reserveren van extra ruimte voor CO2-vrije opwek en infrastructuur: via wind op zee, maar ook via het geschikt maken van grote daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen. Verder moeten zoals gezegd de mogelijkheden voor hernieuwbaar op land tot (ruim) boven de 35 terawattuur verhoogd worden. ‘Dit sluit aan bij de afspraak uit het Klimaatakkoord dat de doelstellingen worden herzien bij verhoging van de EU-klimaatdoelstelling en bij een hogere vraagverwachting’, aldus de 3 organisaties. ‘Dit creëert een realistisch groeipad naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten