Solar Magazine - Enexis stopt per 1 januari met Enpuls: focus op kerntaken en faciliteren energietransitie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis stopt per 1 januari met Enpuls: focus op kerntaken en faciliteren energietransitie
© Enexis

Enexis stopt per 1 januari met Enpuls: focus op kerntaken en faciliteren energietransitie

Enexis Groep zet per 1 januari 2022 de activiteiten van Enpuls stop. Aanleiding is de focus die het netwerkbedrijf aanbrengt in zijn werkzaamheden, waaronder het overal en tijdig aansluiten van klanten.

Tot die kerntaken behoren volgens de netbeheerder ook het mede-ontwerpen, realiseren en richting geven aan het ontwerp van een betaalbaar en duurzaam-energiesysteem van de toekomst in het eigen verzorgingsgebied; de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg..

Warmtenetten
Omdat Enexis Groep verwacht dat warmte een belangrijke rol gaat spelen in het energiesysteem van de toekomst – en dat netwerkbedrijven op termijn van grote betekenis kunnen zijn in de realisatie daarvan – blijven de activiteiten van Enpuls Warmte Infra, als niet-gereguleerde taak, bestaan binnen Enexis Groep.

Solar Challenge
Enpuls werd in 2016 door Enexis opgericht met als doel de energietransitie te versnellen. In de zonne-energiesector werd Enpuls onder meer bekend van de VvE Zonnecoach – een gezamenlijk initiatief met belangenorganisatie VvE Belang om verenigingen van eigenaren (VvE’s) te coachen bij de realisatie van zonnepaneelinstallaties – en de Solar Challenge om zonne-energie met innovaties in te passen in het stroomnet.

Enexis Groep ziet een belangrijke rol weggelegd voor warmtenetten in het energiesysteem van de toekomst en ziet warmte infrastructuur als een reële uitbreiding van zijn productportfolio. Als publieke warmtepartner werkt Enpuls Warmte Infra samen met gemeenten en provincies om wijken te verduurzamen door warmtenetten te ontwikkelen, realiseren en beheren. Tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe Warmtewet blijft Enexis Groep, via Enpuls Warmte Infra, ervaring opdoen met warmtenetten, onder andere door Mijnwater en door betrokken te zijn in warmteprojecten.

Tijdig aansluiten uitdaging
Op dit moment kan Enexis zijn klanten niet overal of niet op tijd aansluiten en de verwachting is dat dit de komende jaren een uitdaging zal blijven. Werkzaamheden die niet bijdragen aan deze kerntaak, worden de komende periode afgebouwd of anders georganiseerd. Innovaties en oplossingen op het gebied van data en digitalisering spelen een belangrijke rol om te komen tot het energiesysteem van de toekomst.

Op dit moment werkt Enexis Groep aan een nieuwe strategie waarin deze focus duidelijk terug te vinden zal zijn. De nieuwe strategie is naar verwachting in april 2022 afgerond. Jeroen Sanders, chief transition officer en lid van de raad van bestuur Enexis Groep: ‘Sinds de oprichting in 2016 heeft Enpuls met veel succes bijgedragen aan het versnellen van de energietransitie. We komen nu in de realisatiefase. Wij verwachten dat het overgrote deel van de collega’s van Enpuls een rol krijgt in de realisatie van deze voorgenomen nieuwe strategie. Op die manier behouden we de opgedane kennis, ervaring en expertise van de collega’s van Enpuls, zodanig dat we ook blijven werken aan innovatieve oplossingen die bij kunnen dragen aan het energiesysteem van de toekomst.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!