Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Samenwerking Groenleven en Natuur & Milieu: onderzoek naar beleving zonneparken
© GroenLeven

Samenwerking Groenleven en Natuur & Milieu: onderzoek naar beleving zonneparken

GroenLeven en Natuur & Milieu hebben een samenwerkingsverband gesloten. Als onderdeel hiervan voeren ze samen een onderzoek uit naar de beleving van hernieuwbare energie op land zoals zonneparken.

Ook gaan ze werken aan een innovatieve proeftuin om de natuur-inclusieve energietransitie op Nederlandse bedrijventerreinen mogelijk te maken.

Omwonenden
Met het onderzoek willen de partijen in kaart brengen hoe de beleving van omwonenden van een zonnepark is nadat dit is gerealiseerd. Hoe ervaart men het zonnepark nu omwonenden er een tijdje naast wonen, en verschilt dit met de ideeën over het zonnepark voor de realisatie?

De afgelopen jaren is in Nederland veel kennis opgedaan over participatie bij het ontwikkelen van wind- en zonne-energieprojecten en er zijn op dat gebied succesvolle projecten gerealiseerd. Het belang van onderzoek naar de beleving van omwonenden wordt in dit kader door beide organisaties onderschreven.

Proeftuin
In het tweede project, de proeftuin, zullen de partners een fysieke locatie inrichten met diverse energieoplossingen: energieopwek, natuurversterking, energieopslag en duurzame mobiliteit zullen hier samenkomen. Hierbij valt te denken aan een combinatie van een groendak met zonnepanelen, bijenkasten, laadpunten voor elektrische auto’s en batterijen.

Met het project zal worden getoond waarom en hoe een bedrijf met energieoplossingen een grote bijdrage kan leveren aan de energietransitie, natuur en biodiversiteit, omliggende ondernemers én eigen onderneming. Dit ondanks dat het bedrijf zelf wellicht niet zoveel energie verbruikt. Zo kan er echter wel optimaal gebruikgemaakt worden van het beschikbare dakoppervlak in Nederland en wordt er verstandig omgegaan met de ruimte die beschikbaar is in Nederland.

Samenwerking
Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu over de samenwerking: ‘Het is heel belangrijk dat ontwikkelaars zoals GroenLeven natuurversterking onderdeel maken van hun projecten en dat samen doen mét omwonenden en lokale partijen. Op die manier helpen we de energietransitie vooruit.’

Roland Pechtold, algemeen directeur GroenLeven, vult aan: ‘Met ondernemers, netbeheerders, omwonenden en overheden werken we aan een duurzamere, schonere wereld voor de toekomstige generaties, waarbij we rekening houden met ecologie, biodiversiteit, mens en milieu. Dit partnership is daar een prachtig voorbeeld van. De enige manier om de energietransitie tot een succes te brengen en te werken aan de klimaatcrisis is door intensief samen te werken en samen te realiseren.’

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

PV Engineer

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!