logo
wvhj2023
hero-image
5 oktober 2021

Stroomcrisis China: provincies zetten fabrieken op rantsoen, ook producenten zonnepanelen getroffen

Meer en meer provincies in China zetten burgers en bedrijven vanwege een tekort aan stroom op rantsoen. In september deden zich in 20 provincies stroomstoringen voor die ook in de zonne-energiesector gevoeld worden.

Onderzoekers van investeringsbank Goldman Sachs schatten dat 44 procent van de industriële activiteit in China door de stroomonderbrekingen is getroffen. In tegenstelling tot eerdere stroomonderbrekingen werden in september niet alleen fabrieken, maar ook ziekenhuizen, scholen en woningen getroffen. Zo zouden de provincies Liaoning, Jilin en Heilongjiang met ernstige black-outs kampen waardoor miljoenen inwoners in het donker zaten.

Coronacrisis
China heeft al geruime tijd te maken met energietekorten. Het economisch herstel na de coronacrisis zorgt voor een fors hoger energieverbruik en dito prijzen. Daarbovenop dwingen verschillende provincies een daling van de CO2-uitstoot af om de landelijk afgesproken klimaatdoelen te behalen. De provincies proberen daarbij stroomuitval voor te zijn door bedrijven en burgers op rantsoen te zetten.

Zij voeren een streng beleid om de komende winter en lente een stabiele energievoorziening te bereiken en de veiligheid van de inwoners en hun energieverbruik te kunnen garanderen.

‘Dual control’
Dit doen de provincies door nieuwe instructies uit te vaardigen als onderdeel van het nationale energiebeheersingsbeleid – ook wel bekend als de dual control policy. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NDRC) heeft onlangs een vernieuwde regeling vrijgegeven om het ‘dubbele controlebeleid’ te verbeteren. Het beleid – dat doelen stelt voor het totale energieverbruik en de energie-intensiteit – is ingevoerd door de rijksoverheid om de uitstoot van het land te beteugelen.

Polysilicium en wafers
In de provincie Xinjiang is inmiddels de energieslurpende productie van aluminium beperkt tot een maandelijks volume van 230.000 megaton. De provincie Jiangsu heeft op haar beurt meer dan 1.000 bedrijven bevolen om de fabrieken steeds 2 dagen te openen en vervolgens 2 dagen te sluiten. Bovendien hebben zo’n 150 bedrijven in Jiangsu de productie volledig stilgelegd. En dan is er nog Shaanxi, waar de metaalindustrie de productie in smelterijen tot en met december met 50 procent moet verlagen. Productiebeperkingen in de winter zijn niet nieuw voor Chinese staal- en aluminiumproducenten, maar nu treden deze beperkingen veel eerder op dan normaal en dat leidt wél tot problemen in de vorm van tekorten en prijsstijgingen.

Ook in de voor de zonne-energiesector belangrijke productiehubs voor polysilicium en wafers in Yunnan zijn strenge maatregelen van kracht.  De provincies Jiangsu en Zhejiang, waar veel fabrikanten van zonnecellen en zonnepanelen gevestigd zijn, hebben eveneens rantsoenen afgekondigd. Het feit dat er daarbij ook met regelmaat stroomstoringen plaatsvinden, zorgt eveneens voor een verstoring van de productie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten