Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Belastingplan 2022: overgangsrecht postcoderoosregeling definitief uitgebreid

Belastingplan 2022: overgangsrecht postcoderoosregeling definitief uitgebreid

Het overgangsrecht van de postcoderoosregeling wordt definitief uitgebreid door de wijziging van een wetsartikel. Dat staat in het Belastingplan 2022 dat het demissionaire kabinet bekendgemaakt heeft op Prinsjesdag.

Het overgangsrecht van de postcoderoosregeling wordt uitgebreid, omdat blijkt dat dit in de praktijk en achteraf bezien onvoldoende investeringszekerheid biedt.

Nieuwe subsidieregeling
De Postcoderoosregeling is sinds 1 april 2021 vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Bij het vervallen van de Postcoderoosregeling trad een overgangsregeling in werking, maar die bleek ontoereikend te zijn. Na onder meer een lobby van koepelorganisatie EnergieSamen werd voorgesteld die overgangsregeling uit te breiden, omdat blijkt dat deze in de praktijk en achteraf bezien onvoldoende investeringszekerheid biedt. Doordat nieuwe leden geen recht hadden op de voordelen van de postcoderoosregeling was het lidmaatschap voor een nieuw lid minder waard dan voor bestaande leden. Het bijbehorende waardeverlies kwam voor rekening van de coöperatie of de achterblijvende leden.

Wetswijziging
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën meldde afgelopen april al de mogelijkheid te onderzoeken om een aanvullend overgangsrecht te creëren voor de overgangsregeling van postcoderoosprojecten. Vijlbrief maakte half augustus bekend dat energiecoöperaties die te maken hebben met leden die verhuizen of overlijden, aandelen in zonnepanelen per direct – en met terugwerkende kracht tot 1 april 2021 – mochten overdragen aan nieuwe leden.

De staatssecretaris meldde daarbij vooruit te lopen op de wijziging van artikel 59c in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm) via het Belastingplan 2022. Wat betreft die wetswijziging heeft Vijlbrief nu de daad bij het woord gevoegd. Met de wijziging wordt in de wet vastgelegd dat de rechtsopvolger van een vertrekkend lid recht heeft op dezelfde voordelen van de postcoderoosregeling als het vertrekkende lid. Coöperaties kunnen hierdoor bij vertrek van een lid blijven handelen zoals voor de afschaffing van de postcoderoosregeling gebruikelijk was.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Front Office medewerker – Inside Sales

Fulltime (40 uur) - 3552ez
kWh People zoekt:

PV Engineer

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!