Solar Magazine - Kamervragen CDA over subsidie en verplichten zonnepanelen op daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen CDA over subsidie en verplichten zonnepanelen op daken
© KiesZon

Kamervragen CDA over subsidie en verplichten zonnepanelen op daken

Henri Bontenbal heeft namens het CDA Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat over de subsidie voor en het verplichten van zonnepanelen op daken.

Bontenbal is deze week teruggetreden als lid van de Tweede Kamer nadat hij 16 weken lang Pieter Omtzigt heeft vervangen die met ziekteverlof was. Vlak voor zijn vertrek heeft Bontenbal nog een reeks Kamervragen gesteld.

Technisch potentieel
De CDA’er wil onder meer weten of de staatssecretaris een inschatting kan geven van het technische potentieel aan dakoppervlakte die beschikbaar is voor de plaatsing van zonnepanelen.

Hij vraagt de staatssecretaris daarbij om de inschatting te verdelen naar typen daken, hoeveel dakoppervlakte daken betreft met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter en om hoeveel dakoppervlakte er naar verwachting tot 2030 bij komt door onder meer nieuwe bedrijfsterreinen, datacenters en (XXL-)distributiecentra. Ook vraagt hij Yeşilgöz-Zegerius of de inschatting van Antea Group klopt dat 30 tot 40 procent van de gebouwen onvoldoende draagkracht heeft voor zonnepanelen.

Taak provincie
Bontenbal wijst in dit verband op de subsidie van de provincie Zuid-Holland voor grootdakbezitters voor het plaatsen van zonnepanelen op daken met te weinig draagkracht voor conventionele zonnepanelen. Hij wil weten of deze regeling navolging verdient in andere delen van het land. ‘Vindt u het een taak van de provincie om subsidie te geven voor zonnepanelen op daken die niet geschikt zijn voor conventionele zonnepanelen? Als we als samenleving het landschap niet willen verrommelen en dus eerst de daken volleggen met zonnepanelen, vindt u dan dat de meerkosten daarvan bij gemeenten of provincies terecht moeten komen, of ligt hier een taak van het Rijk?’

Invoeren producententarief                                                                                                                                                                              Yeşilgöz-Zegerius wordt ook gevraagd of zij het eens is met de stelling dat dieper liggende systeemkosten niet of onvoldoende in de businesscase van een zonneweide verankerd zijn, mede omdat er geen sprake is van een producententarief. ‘Bent u het eens met de stelling dat daarmee ook de kosteneffectiviteit, zoals gereflecteerd in de basisbedragen van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie++ (SDE++), een vertekend beeld kan geven? Is herinvoering van het producententarief een oplossing?’, vraagt Bontenbal.

Subsidie en verplichten
Daarnaast heeft het CDA-lid een aantal vragen gesteld over het subsidiëren en verplichten van zonnepanelen. Hij wil dat de staatssecretaris per verschillende typen verbruikers aangeeft wat de subsidie per kilowattuur geproduceerde zonnestroom bedraagt: bent u het eens met de observatie dat er flinke verschillen zijn voor de subsidie per geproduceerd kilowattuur zonnestroom (zoals voor een huishouden dat mag salderen, een school met een verbruik van 20.000 kilowattuur, een grootverbruiker met een SDE++-subsidie, een zonneweide, et cetera?). Vindt u deze verschillen gerechtvaardigd?’

Tot slot vraagt Bontenbal of staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius vindt dat er voldoende mogelijkheden voor gemeenten zijn om grote bestaande en nieuwbouwpanden met geschikte daken te verplichten zonnepanelen te plaatsen of ten minste het dak ter beschikking te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen door anderen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Verkoopadviseur

32-40 uur - Midden-Nederland
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!