Solar Magazine - Vlamingen met zonnepanelen krijgen definitief ook retroactieve investeringspremie voor warmtepomp
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlamingen met zonnepanelen krijgen definitief ook retroactieve investeringspremie voor warmtepomp
© Fluvius

Vlamingen met zonnepanelen krijgen definitief ook retroactieve investeringspremie voor warmtepomp

De Vlaamse regering heeft de retroactieve investeringspremie voor eigenaren van zonnepanelen met warmtepompen, microwarmte-krachtinstallaties en kleine windmolens goedgekeurd.

De premie wordt ingevoerd op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Dat initiatief werd genomen na het wegvallen van de terugdraaiende teller door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Compensatie zonnepanelen
Sinds eind juli kunnen Vlamingen al een compensatiepremie voor zonnepanelen aanvragen. De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen vraagt men afzonderlijk van de retroactieve investeringspremie voor de warmtepomp aan via de website van Fluvius. Dat kan nog tot en met 18 januari 2022 voor wie al over een digitale meter beschikt.  Als men nu nog over een klassieke (Ferraris)meter beschikt, moet de aanvraag binnen 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter (uiterlijk op 31 december 2025) gebeuren.

Wie naast zonnepanelen ook over een warmtepomp, microwarmte-krachtinstallatie of kleine windmolen beschikt – en aan de voorwaarden voldoet en over een digitale meter beschikt – kan vanaf 1 oktober via de website van netbeheerder Fluvius een aanvraag indienen.

1.163 euro
De retroactieve premie van 1.163 euro kan tot en met 31 maart 2022 aangevraagd worden.  Wie nu nog een klassieke (Ferraris)meter heeft, kan de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen; dit uiterlijk op 31 december 2025.

De bijkomende retroactieve investeringspremie geldt enkel voor warmtepompen die ingezet worden voor de hoofdverwarming van een gebouw en niet voor bijvoorbeeld warmtepompboilers of zwembadverwarming.

Premie sturing elektrische warmte
Eigenaren van warmtepompen komen ook in aanmerking voor een premie sturing elektrische warmte.

Door het wegvallen van de terugdraaiende teller en het afbouwen van het uitsluitend nachttarief, kan het voor eigenaren van een warmtepomp of elektrische verwarming voordelig zijn om het gebruik van de apparaten zoveel mogelijk te sturen naar de juiste (goedkoopste) momenten van de dag. Een apparaat voor automatische sturing beslist zelf wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Zo’n systeem maakt optimaal gebruik van de stroom van de zonnepanelen en kan pieken in het stroomgebruik verlagen. Dat is nuttig voor het beperken van het aangekondigde capaciteitstarief.

De premie bedraagt 50 procent van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro. Ook deze premie kan men aanvragen bij Fluvius.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!