logo
wvhj2023
hero-image
13 september 2021

53.000 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vroegen al compensatiepremie aan

Ruim 53.000 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen hebben een aanvraag gedaan om gecompenseerd te worden voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Eind juli werd het premieloket van Fluvius geopend voor de eerste en grootste groep Vlamingen die getroffen wordt door het verdwijnen van de terugdraaiende teller.

4.360 euro
Het Grondwettelijk Hof heeft half januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. 

De Vlaamse regering besloot hierop dat zonnepaneeleigenaren eenmalig een compensatie krijgen, omdat het overgangsregime van de terugdraaiende teller was vernietigd. De getroffen gezinnen krijgen een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro, maar er zijn ook zo'n 200.000 eigenaren die geen compensatie krijgen.

76 procent
Bovendien kunnen eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen hun terugdraaiende teller tot 2025 behouden. Met nieuwe regelgeving zijn zonnepaneeleigenaren geschrapt als prioritaire doelgroep voor de verdere uitrol van de digitale meter.

Inmiddels heeft dus 76 procent van de Vlamingen – 70.000 in totaal – die recht heeft op de compensatiepremie deze ook daadwerkelijk aangevraagd.

Eigenaren warmtepomp
Vanaf 1 oktober kunnen eigenaren van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen een bijkomende premie aanvragen. Ook eigenaren van microwarmte-krachtinstallaties en eigenaren van kleine windturbines kunnen vanaf dan een premie-aanvraag indienen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten