Solar Magazine - Kamervragen VVD over overbelasting elektriciteitsnetten in woonwijken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen VVD over overbelasting elektriciteitsnetten in woonwijken
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Kamervragen VVD over overbelasting elektriciteitsnetten in woonwijken

Daniel Koerhuis en Silvio Erkens hebben namens de VVD Kamervragen gesteld aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de overbelasting van elektriciteitsnetten in woonwijken.

De VVD-kamerleden willen onder meer weten of het waar is dat woningen die zonnepanelen hebben in de zomer soms worden afgesloten van het elektriciteitsnet.

Niet altijd terugleveren
De Nederlandse netbeheerders waarschuwden afgelopen maand dat ook consumenten de komende jaren de gevolgen gaan merken van de drukte op het stroomnet. Zij stelden daarbij dat het minder vanzelfsprekend wordt dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en dat het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken, langer kan duren.

Bouw geremd
Koerhuis en Erkens hebben een 10-tal Kamervragen gesteld. Zo willen zij onder meer ook weten of het klopt dat nieuwe bedrijven hierdoor nu niet meer kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet en in hoeverre de minister verwacht dat nieuwe woningen straks niet meer kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet en dat de bouw wordt geremd. Ook willen zij weten wat de minister gaat doen om dit te voorkomen.

‘Wat gaat u doen om problemen van nieuwe bedrijven op te lossen die nu niet kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet?’, vervolgen zij. ‘In hoeverre verwacht u dat bijvoorbeeld in de winter de elektriciteitsvoorziening voor warmtepompen stopt en nieuwe woningen niet kunnen worden verwarmd op plaatsen waar het elektriciteitsnet overbelast is geraakt? Wat gaat u doen om dit te voorkomen? Bent u bereid, om problemen in de toekomst te voorkomen, toe te staan dat nieuwe woningen op het gasnet worden aangesloten op plaatsen waar er in de toekomst geen zicht is op een warmtenet en het elektriciteitsnet overbelast is geraakt?’

Minister Ollongren moet de Kamervragen in beginsel binnen 3 weken beantwoorden, of na een uitstelbericht binnen 6 weken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Van der Valk Solar Systems BV zoekt:

Assistent Teamleider Logistiek

Fulltime (40 uur) - Den Hoorn, 2635 BG 18
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!