logo
wvhj2023
© IFV
© IFV
5 juli 2021

Verzekeraars: sluit verzekering af voor ruimere vergoeding opruimingskosten bij brand met zonnepanelen

Het Verbond van Verzekeraars adviseert bedrijven met zonnepanelen op het dak om een ruimere vergoeding van opruimingskosten mee te verzekeren. Dit zodat bij een eventuele brand alle kosten gedekt zijn.

Dat stelt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie die naar aanleiding van Kamervragen van het CDA en de BoerBurgerBeweging overleg heeft gevoerd met het Verbond van Verzekeraars. De gemeente Tietjerksteradeel adviseerde onlangs eigenaren van land dat vervuild raakte met restanten van zonnepanelen die afkomstig waren van de brand bij houthandel Van der Wal, om dat bedrijf aansprakelijk te stellen.

Geen noodzaak tot sanering
De bewindsvrouw bevestigt dat de kosten voor sanering meestal niet gedekt zijn onder een reguliere gebouwenverzekering, maar onder de milieuschadeverzekering.

‘Omdat er bij branden met zonnepanelen tot nu toe geen noodzaak is tot sanering (het afgraven van de grond), maakt dat dekking onder de milieuverzekering niet per se logisch. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat verzekeraars mogelijkheden zien om op termijn het dekken van de gevolgschade bij dit soort incidenten verzekeringstechnisch op te lossen, ofwel binnen bestaande gebouwen- of milieuschadeverzekeringen ofwel door aanvullende producten te ontwikkelen.’

Beperkte dekking
‘De dekking van opruimingskosten is afhankelijk van de polisvoorwaarde en verschilt per verzekeraar’, vervolgt Yeşilgöz-Zegerius. ‘Ik kan dus niet bevestigen dat de opruimkosten per definitie beperkt zijn tot 10 procent van de verzekerde waarde. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat sommige verzekerden een beperkte dekking hebben afgesloten voor opruimingskosten (bijvoorbeeld beperkt tot een bepaald percentage, enkel eigen erf, maximaal bedrag). Andere verzekerden hebben een bredere dekking afgesloten (opruimingskosten in de naburige omgeving, volledige kosten) of iets wat hier tussenin zit. Het is aan de verzekerde om samen met zijn adviseur en de verzekeraar bij het aangaan van de verzekering te bepalen in hoeverre hij deze kosten wenst te verzekeren. Dat kan namelijk afhangen van het verzekerde object en het risico dat een verzekerde verwacht te lopen. Het advies van het Verbond van Verzekeraars is om indien er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen, een ruimere vergoeding van opruimingskosten mee te verzekeren.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten