logo
wvhj2023
© Chuyu | Dreamstime.com
© Chuyu | Dreamstime.com
28 juni 2021

Grens van 12.000 dollar in zicht voor kosten transport container zonnepanelen uit China

De kosten voor transport van een container met zonnepanelen uit China doorbreekt naar alle waarschijnlijkheid deze week de grens van 12.000 Amerikaanse dollar. De prijs steeg in 1 week met 779 Amerikaanse dollar.

Daarmee lijkt het tempo waarmee de prijzen stijgen de afgelopen weken opnieuw toe te nemen. In de maand mei waren er 2 weken waarin de prijzen sneller stegen – met respectievelijk 788 en 889 Amerikaanse dollar – maar verder stegen de tarieven dit kalenderjaar nog niet met een hoger bedrag én sneller dan afgelopen week.

Tientallen procenten
Week op week stegen de containertarieven van China naar Nederland en de prijzen stegen niet alleen op de handelsroute Shanghai-Rotterdam, maar op alle belangrijke routes waarvan de analisten van marktonderzoeksbureau Drewry de prijzen onderzoekt.

De grootste prijsstijgingen waren zichtbaar op de routes van China naar Amerika. Het transport van een container van Shanghai naar Los Angeles steeg in 1 week tijd met 34 procent, oftewel met 2.190 Amerikaanse dollar tot 8.548 Amerikaanse dollar. Die stijging was nog hoger op de route Shanghai-New York: 39 procent, oftewel met 3.163 Amerikaanse dollar tot 11.180 Amerikaanse dollar.

World Container-Index
De World Container-Index (WCI) van Drewry is hierdoor ook afgelopen week gestegen, te weten met 16 procent procent naar 8.061,65 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Dat is ruim 372 procent hoger dan een jaar geleden. De WCI is een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen voor de hoge transportkosten: van het tekort aan containers tot de blokkade van het Suezkanaal. Analisten van Drewry verwachten dat de tarieven ook  komende week omhoog zullen gaan. Daarmee wordt vrijwel zeker de grens van 12.000 Amerikaanse dollar doorbroken.

Prijsontwikkeling
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

10 tot 17 dollar per zonnepaneel
Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container.  

Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari al – afhankelijk van het formaat zonnepanelen – met 10 tot 17 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. Vrijwel alle fabrikanten hebben om die reden in de afgelopen maanden de prijzen van hun zonnepanelen verhoogd, waarbij ook de hoge prijzen van silicium een rol spelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten