logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
25 mei 2021

Vlaamse eigenaren zonnepanelen krijgen mogelijk honderden euro’s terug voor te veel betaalde netkosten

Eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen krijgen mogelijk geld terug omdat zij te veel netkosten hebben betaald. Een commissie van het Vlaams Parlement heeft hiertoe een voorstel goedgekeurd.

Het voorstel voor wijziging van het Energiedecreet werd ingediend door Andries Gryffroy (NVA), Robrecht Bothuyne (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Wilfried Vandaele (NVA), Tinne Rombouts (CD&V) en Inez De Coninck (NVA). Hiermee willen de politici voorkomen dat de elektriciteitsdistributienettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet meermaals in rekening worden gebracht aan zonnepaneeleigenaren.

Ruim 300 euro
De meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V – die samen de Vlaamse Regering vormen – hebben het voorstel vanmiddag ter stemming gebracht in de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie. Nu de commissie het voorstel heeft  goedgekeurd, wordt het komende week plenair behandeld in het Vlaams Parlement.

Omdat het voorstel voorziet in het met terugwerkende kracht aanpassen van de elektriciteitsdistributietarieven kan een deel van de Vlaamse zonnepaneeleigenaren als alles meezit dit jaar een bedrag van ruim 300 euro tegemoetzien.

Onrechtvaardig
Het arrest van het Grondwettelijk Hof waar eerder dit jaar de terugdraaiende teller werd vernietigd, kende enkele nadelige gevolgen. Zo moesten op 1 maart 2021, de dag van de bekendmaking van het arrest, de meterstanden van zonnepaneeleigenaren – oftewel prosumenten – met digitale meters worden uitgelezen en doorgegeven aan de leveranciers.

Op basis van deze data zou een tussentijdse berekening en factuur worden gemaakt. Dit had als gevolg dat mensen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller met een groot verbruik in de herfst en winter, en dat normaal zouden compenseren met een hoge productie in de zomer, nu een volgens de meerderheidspartijen ‘onrechtvaardige en niet billijke afrekening voorgeschoteld kregen’. Omdat het Energiedecreet stelt dat ‘de tarieven die van toepassing zijn, niet met terugwerkende kracht kunnen worden aangepast’ was tot op heden een oplossing voor dit probleem niet mogelijk.

VREG moet regeling uitwerken
Daar komt met het voorstel van de regeringspartijen verandering in. ‘Enerzijds geven we aan de VREG een decretale machtiging om de tariefmethodologie en de elektriciteitsdistributietarieven met terugwerkende kracht aan te passen’, duidt Andries Gryffroy. ‘Anderzijds zorgen we er ook voor dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer kunnen voordoen. Op die manier wordt een onbillijke situatie rechtgezet.’

De Raad van State heeft inmiddels positief advies uitgebracht over het voorstel en stelt dat de Vlaamse energieregulator VREG in actie kan komen om een regeling uit te werken. Of dat zal gebeuren is nog onduidelijk, omdat de VREG de mening is toegedaan dat er geen sprake is van dubbele netkosten. ‘Het is in het belang van de rechtszekerheid en praktische uitvoerbaarheid om dit voorstel zo snel mogelijk in werking te laten treden’, besluit Gryffroy in ieder geval stellig.

Lees het laatste nieuws over het verdwijnen van de terugdraaiende teller hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten