De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maakte afgelopen zomer de nieuwe tariefmethodologie bekend. Vanaf 2022 wordt een capaciteitstarief ingevoerd waardoor onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het daarmee interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken.
Te vroeg
Minister Demir meldde in oktober al het nog te vroeg te vinden om na te denken over maatregelen voor het compenseren van eigenaren van zonnepanelen vanwege de invoering van het capaciteitstarief.
In een interview met het Belgische dagblad De Tijd stelt Demir het volgende over de komst van de nieuwe distributienettarieven: ‘Na alles wat we hebben meegemaakt met het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de terugdraaiende teller denk ik niet dat we er klaar voor zijn. Ik vrees dat het voor bepaalde groepen teveel gaat worden. In mijn mailbox zitten 6.000 mails van mensen die terecht heel bezorgd zijn. De mensen hebben het gehad.’
Beter simuleren
Demir stelt tegenover de krant het capaciteitstarief eerst grondiger te willen laten simuleren door de VREG. Dit om het effect voor alle Vlamingen beter in kaart te brengen.
Volgens de minister moet onder meer de wisselwerking met de digitale meter en de uitrol ervan duidelijker zijn voor het capaciteitstarief ingevoerd kan worden. De VREG is echter als enige bevoegd om de nettarieven te bepalen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.