Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroomnet Eindhoven en Tilburg vol: Enexis start onderzoek congestiemanagement
© Jarretera | Dreamstime.com

Stroomnet Eindhoven en Tilburg vol: Enexis start onderzoek congestiemanagement

Delen van het stroomnet in de Brabantse steden Eindhoven en Tilburg zijn dusdanig vol dat Enexis geen nieuwe transportcapaciteit beschikbaar heeft. De netbeheerder start voor beide steden met congestieonderzoek.

Daarbij gaat het in Tilburg om 2 verschillende locaties: Tilburg-Zuid en Tilburg-West.

Tilburg-Zuid
In Tilburg-Zuid bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 159 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 93 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, waaronder de mogelijke locatie van de uitbreiding. De verwachting is dat de benodigde netverzwaring over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. De planning heeft een grote afhankelijkheid van de planning van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT.

Tilburg-West
In Tilburg-West bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 110 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 60 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen. Ook hier is de structurele oplossing uitbreiding van het stroomnet en zal dit naar verwachting 5 tot 10 jaar duren.

Eindhoven-West
In Eindhoven-West bedraagt het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen voor teruglevering 69 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering aan het hoogspanningsnet bedraagt circa 32 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

Ook hier zal uitbreiding van het stroomnet, afhankelijk van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT, 5 tot 10 jaar duren.

Oss
Bovendien ging half april al een onderzoek van start naar congestiemanagement in de Brabantse gemeente Oss. Daar bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 136 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen is echter maar 95 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De verwachting is dat de benodigde netverzwaring in Oss over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. De planning heeft een grote afhankelijkheid van de planning van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT.

Gennep
Verder startte de netbeheerder vorige maand ook in Limburg met nieuw congestieonderzoek, te weten in Gennep. Daar bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 27 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen is echter maar 15 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De verwachting is dat de benodigde netverzwaring ook hier pas over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn. De planning heeft een grote afhankelijkheid van de planning van de benodigde hoogspanningsnetuitbreidingen van TenneT.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Energie Consultant

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!