Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerder Enexis: 40 procent van ruimte op vluchtstrook stroomnet al vergeven
© Enexis

Netbeheerder Enexis: 40 procent van ruimte op vluchtstrook stroomnet al vergeven

Enexis meldt dat voor 513 megawatt van de capaciteit op de vluchtstrook van zijn stroomnet opdrachten zijn ontvangen en voor 405 megawatt offertes uitstaan. Daarmee is straks 70 procent van de capaciteit vergeven.

Afgelopen januari meldde de netbeheerder door de ingebruikname van de vluchtstrook van het elektriciteitsnet 1 gigawatt extra capaciteit beschikbaar te hebben voor onder meer het aansluiten van zonnedaken en zonneparken. Die extra capaciteit blijkt dus 300 megawatt hoger uit te vallen. Bovendien verwacht de netbeheerder dat er na het plaatsen van transformatoren en mobiele middenspanningsstations – zogenaamde E-houses – de komende jaren in de provincies Noord-Brabant en Limburg nog zo’n 400 megawatt beschikbaar komt.

2 tot 3 jaar
In het derde kwartaal van dit jaar verwacht Enexis de eerste extra klanten op de vluchtstrook aan te kunnen sluiten. De exacte timing is mede afhankelijk van de wensen van de klant. Voordat Enexis extra capaciteit kan aansluiten, zijn er vaak nog aanvullende investeringen of aanpassingen aan zijn stroomnet of van dat van hoogspanningsnetbeheerder TenneT nodig. Daarom kan het 2 tot 3 jaar duren voordat alle projecten daadwerkelijk aangesloten worden.

De vluchtstrookcapaciteit per provincie die in opdracht gegeven is en waarvoor offertes uitstaan, is in onderstaande tabel weergegeven (red. peildatum februari 2021).

Provincie

 Nieuwe opdrachten

 Offertes

Groningen 

 185 megawatt

 170 megawatt

Drenthe 

 179 megawatt

 -

Overijssel

 149 megawatt

 42 megawatt

Noord-Brabant 

 -

 120 megawatt

Limburg 

 -

 73 megawatt

Totaal 

 513 megawatt

 405 megawatt

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
PVO International zoekt:

Product Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
PVO International zoekt:

Material Planner

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!