Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Chinees Daqo selecteert onafhankelijke auditors, videobeelden van bezoek siliciumfabriek
© Daqo New Energy

Chinees Daqo selecteert onafhankelijke auditors, videobeelden van bezoek siliciumfabriek

Siliciumfabrikant Daqo New Energy heeft 3 wereldwijde auditors op een shortlist gezet om zijn activiteiten te beoordelen en zo internationale aantijgingen over het gebruik van dwangarbeid in Xianjiang te weerleggen.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Chief financial officer Ming Yang heeft tegen het persbureau verklaard dat wordt overwogen om 2 gespecialiseerde Amerikaanse accountantskantoren – evenals een van de grootste ter wereld –een ​​beoordeling uit te laten voeren en zorgen weg te nemen. Die beoordeling zou ongeveer 6 maanden duren.

Onbelemmerd proces
Het selecteren van de auditors is volgens Bloomberg slechts een eerste stap. Het kan een uitdaging zijn om ze de West-Chinese regio binnen te krijgen en de toegang tot belangrijke faciliteiten en locaties te verzekeren, gezien het gesloten karakter van de sterk bewaakte regio.

‘We zouden graag zien dat de auditors een onbelemmerd proces hebben en de regering heeft ons verteld dat ze zich er niet mee zal bemoeien’, aldus Yang. ‘Ik denk dat ze het misschien toestaan ​​omdat ze weten dat hier niets gebeurt.’ Daqo stelt dat het ook überhaupt geen zin heeft om dwangarbeid te gebruiken, omdat het productieproces van polysilicium sterk geautomatiseerd is.

Importheffingen
Daqo heeft er belang bij om de aantijgingen te weerleggen, temeer omdat Amerika overweegt de sancties tegen China uit te breiden vanwege de mogelijke mensenrechtenschendingen. Daarbij zou de Amerikaanse president Biden overwegen geïmporteerde zendingen van Chinese zonnepanelen aan de grens met Amerika tegen te houden.

175 bedrijven uit de wereldwijde zonne-energiesector ondertekenden afgelopen februari al een belofte van de Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA) om dwangarbeid in de toeleveringsketen tegen te gaan. SEIA riep Amerikaanse bedrijven afgelopen herfst ook al op om geen silicium meer uit de Chinese regio Xinjiang te importeren.

Video terugkijken
Daqo is 1 van de 4 bedrijven die polysiliciumfabrieken exploiteren in Xinjiang. De bedrijven zijn samen goed voor bijna de helft van het wereldwijde aanbod van de belangrijkste bouwsteen voor zonnepanelen.

De fabrikant meldde eerder al de deuren van zijn fabriek in Xinjiang te openen om beschuldigingen van dwangarbeid te weerleggen. Het bezoek van analisten en investeerders vond afgelopen dinsdag daadwerkelijk plaats in de fabriek in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, en is op video vastgelegd. De beeldopnames zijn hier terug te kijken (noot: het kan enige tijd duren voordat de video geladen is).

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3452DM , 37
Svea Solar zoekt:

Medewerker Supply Chain

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!