Solar Magazine - Amerika wil geen silicium meer uit Xinjiang vanwege dwangarbeid Oeigoeren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerika wil geen silicium meer uit Xinjiang vanwege dwangarbeid Oeigoeren
© Peek Creative Collective | Dreamstime.com

Amerika wil geen silicium meer uit Xinjiang vanwege dwangarbeid Oeigoeren

De Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA) roept Amerikaanse bedrijven op om geen silicium meer uit de Chinese regio Xinjiang te importeren. In de regio zou sprake zijn van mensenrechtenschendingen.

Afgelopen zomer publiceerde een internationale coalitie van meer dan 180 mensenrechtenorganisaties een onderzoek waarin zij concluderen dat circa 1 op de 5 katoenen kledingstukken ter wereld is geproduceerd met behulp van Oeigoerse dwangarbeiders. De regio Xinjiang is daarbij het belangrijkste productiegebied voor katoen.

Wetsvoorstel
Bij de productie van silicium zouden in Xinjiang eveneens Oeigoeren ingezet worden. Amerikaanse agentschappen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben afgelopen zomer al een adviserende waarschuwing afgegeven voor dwangarbeid bij de productie van silicium voor Amerikaanse zonnepanelen. In september keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goed om de invoer van goederen die met dwangarbeid zijn gemaakt in Xinjiang te blokkeren.

Persbureau Bloomberg meldt dat brancheorganisatie SEIA om die reden Amerikaanse bedrijven oproept om hun toeleveringsketens uit de Chinese regio te halen, daarbij verwijzend naar meldingen van mensenrechtenschendingen. ‘We zullen niet tolereren dat toeleveranciers uit de industrie bij dit soort misbruik worden betrokken’, stelt John Smirnow, vicepresident bij SEIA. ‘We willen glashelder zijn: schendingen van mensenrechten zijn weerzinwekkend.’

Protocol
SEIA werkt aan een protocol om vast te stellen dat ingevoerde producten niet afkomstig zijn uit Xinjiang of, als ze daar toch geproduceerd zijn, vrij zijn van dwangarbeid.

Analisten van Roth Capital Partners wijzen tegenover Bloomberg op het risico van hogere prijzen. Roth-analist Philip Shen hierover: ‘Recente controles suggereren dat de Amerikaanse solar industrie pas sinds kort stilletjes op de achtergrond werkt om te proberen de toeleveringsketens te herconfigureren.’ De prijsstelling van Amerikaanse zonnepanelen zou kunnen stijgen omdat de producenten in de regio Xinjiang goed zouden zijn voor 65 procent van de Chinese siliciumproductie.

China ontkent
Bij monde van adjunct-directeur Zhao Lijian heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat er in Xinjiang geen sprake is van schending van de mensenrechten en tegen ‘politisering van economische samenwerking’ te zijn. ‘Door middel van veldbezoeken en diepgaand en uitgebreid onderzoek en analyse heeft het Xinjiang Development Research Center een rapport samengesteld en geconcludeerd dat etnische minderheden vrijwillig voor dit werk kiezen. Het rapport biedt een geloofwaardige beschrijving van de werkelijke arbeidsvoorwaarden van etnische minderheden in Xinjiang op basis van geverifieerde documenten, gegevens en informatie. Dit rapport staat in schril contrast met de zogenaamde rapporten over Xinjiang die door sommige anti-Chinese denktanks en wetenschappers zijn verzonnen met pure leugens, nepgegevens en kwaadwillende speculaties. Het is ook een sterke weerlegging van de zogenaamde valse claim van dwangarbeid.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!