De Kamervragen zijn bij het CDA ingediend door Agnes Mulder, bij GroenLinks door Tom van der Lee en bij PvdA door Gijs van Dijk.
New York Times
Holland Solar benadrukte afgelopen week naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad (FD) – dat in veel media navolging kreeg – dat tot op heden geen onderzoeken beschikbaar zijn die aantonen dat er sprake is van dwangarbeid bij de productie en verwerking van silicium in de Chinese regio Xinjiang.
Tom van den Nieuwenhuijzen, lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks, stelde onlangs al Kamervragen aan minister Kaag over de productie van zonnepanelen in China waarbij sprake zou zijn van dwangarbeid door Oeigoeren. Dit naar aanleiding van een artikel in de New York Times over onderzoek van het Amerikaanse consultancybureau Horizon Advisory waarover ook het FD berichtte.
Aantal zonnepanelen
Mulder wil van de minister een inschatting van het aantal zonnepanelen in Nederland dat met behulp van overheidssubsidies is aangelegd en waarbij gebruik is gemaakt van zonnepanelen die afkomstig zijn van Chinese bedrijven die worden verdacht van dwangarbeid. Verder wil het CDA-Kamerlid ook inzicht in de Chinese situatie, bijvoorbeeld wat het uurloon van Chinese arbeiders in de zonnepanelenindustrie in Xinjiang is.
Mulder is benieuwd welke alternatieven minister Kaag ziet om niet van deze producten gebruik te hoeven maken. ‘Wat is uw reactie op het feit dat de Verenigde Staten overwegen te stoppen met alle import van zonnepanelen uit Xinjiang? Is deze overweging wat u betreft ook voor Nederland en/of op Europees niveau aan de orde? Hoe neemt u bij deze overweging de mogelijke gevolgen voor een gelijk speelveld voor onze bedrijven mee? Wat zouden de consequenties zijn indien Nederland en/of Europa daadwerkelijk zou overgaan tot een importstop van zonnepanelen uit Xinjiang? In hoeverre en op welke wijze ziet u een rol voor de overheid bij het in zicht brengen van de arbeidsomstandigheden bij de winning van grondstoffen voor de productie van zonnepanelen?’
Ook andere producten
Van der Lee is van de 3 Kamerleden die vragen hebben gesteld aan minister Kaag de enige die de discussie breder wil trekken dan zonnepanelen. ‘Voor welke andere producten wordt polysilicium ook gebruikt? Bij welke producten die Nederland importeert, is er sprake van een hoge kans dat polysilicium afkomstig uit Xinjiang wordt gebruikt?’, wil de GroenLinkser weten.
Ook wil hij weten welke mogelijkheden Kaag heeft om de diversificatie van de wereldwijde productie van zonnepanelen te bevorderen en welke rol kunnen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie hierbij spelen.
Tijdelijk opschorten
PvdA’er Van Dijk wil weten of en zo ja welk percentage met dwangarbeid geproduceerde zonnepanelen met subsidie in Nederland is geïnstalleerd. Verder wil hij weten welke maatregelen zijn genomen om de overheidsinkoop volgens de richtlijnen voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) te laten verlopen om zo te voorkomen dat producten met dwangarbeid met overheidsgeld aangeschaft worden.
Tot slot wil Van Dijk van minister Kaag weten of zij mogelijkheden ziet om gedurende het onderzoek naar de beschuldigingen van dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen de verkoop tijdelijk op te schorten.
Eerder