Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven richt omgevingsfonds in voor Zonnepark Exloosche Landen
© GroenLeven

GroenLeven richt omgevingsfonds in voor Zonnepark Exloosche Landen

GroenLeven heeft een omgevingsfonds opgericht voor Zonnepark Exloosche Landen. Geld uit het fonds wordt ingezet voor initiatieven die bijdragen aan sociaal-maatschappelijke projecten of verduurzaming van Exloo.

GroenLeven is momenteel drukdoende met de voorbereiding voor de aanleg van het zonnepark. De lokale bevolking is intensief betrokken bij de komst van het zonnepark.

‘Natte’ landbouwgrond
GroenLeven zal in de komende 7 jaar jaarlijks een financiële bijdrage doen in het omgevingsfonds. Stichting Dorpsraad Exloo heeft een werkgroep gevraagd om het fonds te beheren en om te zorgen voor de verdeling van het geld over verschillende initiatieven de komende jaren.

Het zonnepark dat GroenLeven realiseert in Exloo wordt gebouwd op ‘natte’ landbouwgrond, waarop oogsten vaak slecht uitvallen. Door op dit land, waar landbouw uitdagend is, zonne-energie op te wekken, krijgt het volgens het bedrijf toch een goede functie. De plannen voor het zonnepark zijn tot stand gekomen met de oprichting van een groep van lokale boeren, de zonneakkerpoule. De groep heeft mogelijke stukken grond voor een zonnepark in kaart gebracht. Vanuit de groep konden percelen van verschillende grondeigenaren geclusterd worden. Dit gaf de gemeente meer keus om de meest geschikte locatie te kiezen. De deelnemers van de groep krijgen een optievergoeding, ook wanneer het park niet op hun grond gerealiseerd wordt. Zo komt het zonnepark op verschillende vlakken ten goede aan de lokale omgeving.

Symbolische cheque
Afgelopen weekeinde heeft de werkgroep 'Gebiedsfonds zonnepark Exloosche landen' van de Stichting Dorpsraad Exloo de overeenkomst en de symbolische cheque van GroenLeven in ontvangst genomen. Wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn was getuige van de gebeurtenis en kreeg een afschrift van de overeenkomst overhandigd. ‘Het proces rond de totstandkoming van de plannen is prima verlopen. De plaatselijke bevolking is goed meegenomen en er kwamen geen bezwaren op de plannen binnen. Dit kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke initiatieven’, aldus Buijtelaar.

Secretaris van de dorpsraad en deelnemer van de werkgroep Christiaan van Apeldoorn: ‘De bewoners van Exloo en de Boermastreek zijn vroegtijdig bij de plannen betrokken. Er is een goed inpassingsplan gemaakt en er is een aanbod gedaan om te participeren in de exploitatie van het zonnepark. Gekozen is voor een Gebiedsfonds.’

De werkgroep is al met de voorbereidende werkzaamheden gestart en in verband met het coronavirus zal eind september 2021 een informatiebijeenkomst plaatsvinden.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Commercieel medewerker Binnendienst (24-36uur)

32-40 uur - 1096BD
Innovi Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433 KG, 35
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!